Tänk på vad du säger till hunden.


Som vi alla vet så förstår inte våra hundar svenska och inget annat språk heller, men vad förstår den då och varför lyssnar den ? Tonläget som vi förmedlar är så klart viktigt, hårt, mjukt och sen har vi vårat kroppsspråk som hundarna är specialister på att läsa av och dom två tillsammans så har du en agent från säpo.

Hur duktig är då vi på att läsa av våran hund ? det finns tre olika tillstånd hos hunden som vi alla förstår och är svårt att missta sig på och de påverkar även oss.

DEN GLADA HUNDEN

Glädjen hos hunden är svår att ta miste på och det påverkar även oss då Dopamin gör att vår hjärna släpper ut extra mycket av hormonet endorfin i blodet och även den så kallade kramkemikalien Oxytocin.

Endorfin är hjärnans sätt att belöna dig så att du känner dig glad när något riktigt bra händer. Endorfin är hjärnans sätt att belöna dig så att du känner dig glad när något riktigt bra händer och även hunden frigör bl.a mer endorfin då den blir glad.

DEN RÄDDA HUNDEN

Den rädda hunden frigör bl.a stresshormonet adrenalin och cortisol och vid enstaka tillfällen så är det inte skadligt när det händer men vid långvarig stress eller om den ofta utsätts för korttids stress så kan den bli sjuk och behöver hjälp av veterinär.

DEN AGGRESSIVA HUNDEN

Ett bra exempel på hur vi missförstår varandra är när man är ute och rastar hunden och helt plötsligt dyker det upp en annan hund framför oss och genast så spetsar min hund öronen, svansen åker upp och huvudet sänks eller höjs. Den mötande hunden gör ingenting och man vet att det här kommer att leda till ett utfall från min hund så jag börjar att prata med min hund lite lågmält och jag börjar att bli riktigt nervös och jag håller igen kopplet ”Såja fido, nu tar vi det lugnt, hör du det ?” jag försöker att prata lugnt och fint med fido, men så kommer utfallet och jag skriker åt fido och kämpar med att hålla emot i kopplet så att det glöder i händerna.

Vad var det nu som fido upplevde i situationen ?

Vid ett hundslagsmål så rusar och ökar också cortisolet, magsyran och könshormonerna. Könshormonerna gör att hunden reagerar mer aggressivt på hot än annars och enligt ny forskning som visar oss att det verkar finnas ett tydligt samband mellan vasopressin och aggressivitet samt att den aggressiva hunden har en hög testosteronnivå och enligt den senaste forskningen så har det visat sig att efter kastrering och minskad testosteron nivå så minskar inte aggressiviteten.

Fido var i en blockering (hjärnan stänger ut allt annat ) och är då inte mottaglig för något annat som godis, ditt rytande, mm och det hjälper inte att du försöker att göra dig rolig för hunden. Du kan hänga en oxfile på nosen och fido kommer bara att skaka av den, du stör fido !

Vi försökte att prata med fido lite lågmält och fido kan lika gärna ha uppfattat det som att du uppmuntrar honom, som när man sätter sig ner med hunden och stryker den över bröstet och pratar lugnande.

Fido kan lika gärna uppfatta det som att du signalerar Nu jävlar fido, nu tar vi han ! jag är med dig !

Det som man måste göra då hunden blir blockerad och bara fokuserar på den andra hunden är ett sätt att bryta hans blockering för att få tillbaks kommunikationen med han och visa sitt missnöje med hans handling, ta kontrollen och gå vidare. Fokusera på din egen hund om du kommer i en sån här situation strunta i den mötande hunden, lär dig att läsa din hunds kroppsspråk då en sån situation är på väg att hända för det är just det lilla ögonblicket du har chansen att förhindra att han inte går in i en total blockering om du kan det så har du större möjlighet att agera innan det händer. /Seth

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s