Hund tillåten – om det är en omtyckt ras


Har hyresgäster rätt att ha hund? Ja. Om din ras är omtyckt av den breda allmänheten och din hyresvärd diggar just din ras.

I Hyresgästföreningens tidning Hem & Hyra skriver deras jurist följande: 

  • Värden kan inte förbjuda dig att ha hund, det är din lagliga rätt. Även om hyresvärden skriver i hyresavtalet att man inte får ha husdjur, så har du rätt till det. Enda undantaget är om du bor i ett allergihus eller liknande.
  • Du behöver inte fråga hyresvärden om lov för att få ha husdjur i din lägenhet. Men du har ansvar för djuret och måste se till att det inte smutsar ned eller skadar lägenheten.

Somliga hundar undantagna i rättigheten att ha hund

Men fastighetsägare har rätt att förbjuda hyresgäster att ha så kallade kamphundar.

Förbudet kan bara påtvingas nya hyresgäster inför kontraktskrivning och hyresvärden måste informera tydligt.

Hyresnämnden uppger även att det inte går att säga att en viss hundras kan anses som farlig. Ändå, menar Hyresnämnden, kan vissa hundraser, som till exempel Pittbullterrier och Amstaff, upplevas som farliga av hyresvärdar och hyresgäster och därför måste en hyresvärd ha rätt att ställa villkor om att hyresgäster inte får inneha vissa hundraser.

-Med hänsyn till den stora majoritet hyresgäster som inte vill ha kamphundar i husen tror vi att det här är ett väldigt viktigt beslut, säger Alrik Hafström, chefjurist på privata intresseorganisationen Fastighetsägarna i Stockholm.

Onödigt förbud

Beröm till Fredrik Steen för hans utförliga brev till Hyresnämnden då han tog upp frågor i gråzonen med viktiga poänger när ett fall 2014 skulle tas upp. Bra  frågor om vad skulle ett förbud mot ”kamphundsraser” innebära?

  • Klassfrågan. De som inte kan köpa sin bostad undantas från att ha vissa raser.
  • Ett bostadsbolag ska bedöma hundrasers farlighet, lite efter eget huvud. [De är experter inom fastighetsförvaltning.]
  • Hur gör vi med blandraser – DNA-test?
  • Tillsynslagen om djur och Hyreslagen om att man inte ska besvära andra hyresgäster torde redan täcka in alla parametrar. 

Nu lyssnade de i Hyresnämnden inte på det örat, tyvärr. 

Det är en fruktansvärd tragedi att man istället för att kräva krafttag mot oseriösa hundägare drar hela hundraser över en kam. Godtyckliga förbud från ett fastighetskontor kanske känns som snabbaste vägen, även om den inte är rätt? 

Det är ju inte lösningen på problemet med hundar som går till attack. Vilken ras som helst kan plågas till en ”kamphund”. Kanske kommer vi få se andra hundraser börja triggas och nya som blandas?

Blir betryckt över hur fördomar fördummar.

Vad tänker ni?

Tack för snabbdejten Fredrik – du läste väl på visitkortet jag gav dig? 😉 

Mvh Victoria Qvarnström, bloggredaktör för hundcoachen Seth Sjöblom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s