Inget halalkött i Järfällas skolor


I det här fallet finner jag det konstigt att det exixterar halalslakterier som inte uppfyller kraven. Man undrar för djurens skull, vad det är som brister? Och hoppas det kontrolleras.

I Järfälla har man tagit beslutet att sluta med halalslaktat kött i skolbespisningarna. Kommunen har i ett nytt livsmedelsavtal valt att prioritera djurskyddet och enligt kommunen uppfyllde ingen av de leverantörer av halalprodukter som lämnat anbud i upphandlingen kraven enligt djurskyddslagstiftningen. De slakterierna i närområdet var inte bra nog.

När det handlar om just livsmedel brukar halal förknippas med slakten. ”Halal” betyder annars godkänt, rent och kan röra vad som helst. Enligt traditionen ska djuret vara vid medvetande när kroppspulsådern skärs av och kroppen tappas på blod. I Sverige är det förbjudet att slakta utan bedövning och halalslakt utförs därför här efter att djuret fått el-bedövning.

– Vi går på djurskyddslinjen, precis som många andra kommuner valt att göra, säger Christina Rapp Lundahl, kommundirektör i Järfälla. 

Ordföranden i Islamska föreningen säger att det var ett onödigt beslut eftersom ingen krävt halalkött för sina barn tidigare, utan bara kryssat i ”inget fläsk” och att beslutet var en politisk markering mot muslimska minoriteten. Samtidigt som han säger att de muslimska barnen har rätt till mat enligt sin kultur. Kanske blev han tillfrågad om sin åsikt och resonerade fram och tillbaka?

Kommunen menar att barnen får fullgod näringsrik kost även utan kött, att det ligger i tiden att vegetarisk kost är standard ur miljösynpunkt m.m. 

Jag är vegetarian sedan över 35 år och håller med helt och hållet att kött är onödigt, men det krävs framåtskridande attitydskiftning hos även vana köttätare.

Mvh V

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s