Din hund kan råka illa ut – om onödigheter


Såg i våras en hundägare gå och läsa tidningen, ett annonsblad med sin lilla lugna hund vandrande 20 meter framför. Det kunde lika gärna varit mobilen. Saken är att ägaren inte hade någon koll.

Vad bra att inte en stor lös hund rusade fram? Vilken tur att ingen moped eller cykel kom körande i full fart? Eller kanske något mumsigt  jäveltyg utlagt för att skada hundar? Sedan uppskattar inte alla lösa hundar.

Till hundägare med avsändare Polisen i Lund. 

Du som hundägare förväntas vara förberedd på det som kan inträffa under er promenad, det är ju därför DU håller i öglan på kopplet och inte tvärt om, eller hur?

”Smaken är som baken, svårare är det inte”

Vissa saker är statiska. En av dem är begreppet TILLSYN. Lagen säger att för allas skull ska en hund stå under tillsyn. I det begreppet ryms fler saker än vissa hundägare tycks vara medvetna om. Bland annat innebär detta att ägaren ELLER den som tillfälligt är ute och rastar hunden SKALL korta in kopplet/kalla in sin hund vid möte med andra hundar OCH människor. Alla hundar/hundägare/människor är INTE intresserade av att ha kontakt med ”lille Ludde”, som ju är såååå snäll och bara vill hälsa.

Det finns flera olika mojänger för hundar! Foto: Polisen i Lund

Det är således INTE okej att låta sin hund springa vind för våg 100 meter iväg och strosa när man möter någon på sin promenad oavsett hur snäll DIN hund är. Det är ju även önskvärt att man tar hänsyn till dem man möter som ju i praktiken kan vara rädda för hundar.
I det fall du möter en annan hund vet du sällan vilken typ av hund det är. Min hund till exempel är en tjänstehund utbildad i att under vissa omständigheter avvärja överfall på sig själv och mig.

En annan hund är kanske en specialdresserad ledarhund för synskadade o.s.v.
Ett överfall eller oönskad kontakt från en annan hund skulle kunna vara förödande för dessa typer av hundar. I mitt fall skulle det innebära ett synnerligen dyrt besök på djursjukhuset för den hund som kom springande fram till oss om jag inte hinner mota undan den.

Du som hundägare förväntas vara förberedd på det som kan inträffa under er promenad, det är ju därför DU håller i öglan på kopplet och inte tvärt om, eller hur? Alltså kan du inte förvänta dig att joggaren som springer förbi dig med sin hund ska ropa åt dig innan de passerar. De ska kunna passera dig utan att din hund angriper dem. Det ligger på DIG att hålla ordning på DIN hund.

För att göra livet lättare för alla finns det en anordning som vanligtvis kallas koppel. Det fina i kråksången är att de finns i alla kulörer, längder och material så att kraven på smak ska kunna tillgodoses.
Tanken är att de kan användas för att hunden lättare ska kunna hållas under tillsyn. För ärligt talat, det är inte alla som har en 100 %-ig inkallning på sin hund under alla omständigheter, eller hur?

Absolut ska en hund efter förmåga kunna springa omkring fritt MEN platsen för detta måste väljas med omsorg.
Att ha hund är härligt men det innebär också ANSVAR och OMDÖME.

Läs gärna mer om vilka SKYLDIGHETER du som hundägare har inom Lunds kommun samt i övrigt.

// Lundapolisen, Linus och Devil

Hundar som tillåts trigga med dåligt beteende
Missförstå inte för att vår hund inte vill hälsa
Smygtränande på andras hundar och annat fanstyg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s