Sommarhettans avigsidor


Det är varmt. Vilja lämnade igår sitt drottningdöme soffan och lade sig platt på golvet. Hundar trycker magen mot svalt underlag och spretar kanske lite utåt med benen så svalkan kan kyla blodomloppet i ljumskar och armhåla där huden är som tunnast. Tänk att de vet.

Gamla Berit var förvånansvärt mycket piggare och vandrade omkring och letade efter nåt bus, typ nåt ätbart. Men idag ligger de båda i vardagsrummet i fläktsuset.

Vilja tyckte fläktandet var lite skrämmande igår tror jag, men nu ställde jag den ena fläkten på ett annat sätt, längre bort så vinden inte kom rakt på. En liten avduschning av magen så blev hon piggare.

”Hellue – I´m a dog fan”

Kuperande tvärdrag

Vi är mycket noga med att ställa för en stol eller dörrstopp när vi tvärvädrar så inte en dörr slår igen på en hund. En hund kan skadas allvarligt om dörren träffar. 

Hundmagar i värmen

Är hundarna slöa är det bra att veta att de dricker. Vilja har varit hård i magen, det kan vara av för lite vätska. Jag ger henne lite extra i matskålen och fick ge en halv tesked matolja så magen tickade igång. Hon har ingen aptit under dagen utan äter när det svalnat av på kvällen. Berit äter när som helst. 

Annars är det väldigt vanligt med diarréer, även kräkningar när det är hett ute. Köp hem vätskeersättning eller gör er egen till hunden om den verkar medtagen, se AniCuras recept.

Tänk på att förvara hundmaten svalt på sommaren, även torrmaten innehåller ju fett som kan härskna. Låt helst inte maten stå framme, iaf om ni inte vill att hundarna ska äta flugägg som proteintillskott. 😉

Kräkningar kan också komma från algblomning eller de svalt saltvatten. Läs mer om de vanligaste farorna i vattnet för ditt djur hos Dog News. Jättebra inlägg.

Getingar på villovägar

Sen är getingarna besvärliga, insekterna över lag är slöa och klättrar omkring inne. Vilja är ju flugjagare och jag är rädd att hon tar en geting och blir stungen i munnen. Eftersom de flyger närgånget och gärna lågt i golvhöjd får hon vara på en stol bredvid mig nu när jag sitter ute på altanen. Har inget ätbart ute och har faktiskt tagit fram en flugsmälla fast jag inte dödat en geting (eller fluga eller spindel) på 20 år.

Jag brukar säga till getingarna  på skarpen att de ska flyga hem till sin mamma! Det har alltid funkat. (Ta i trä..)

Hemmabehandling av getingstick och insektsbett.

Med vänlig hälsning Victoria, matte och redaktör Seth Sjöbloms hundblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s