Irländska gatuhundar – djurs låga status


Jag skrev en öppen fråga när jag försökte ta reda på mer om irländska gatuhundar. Frågeställningen var om varför det var så illa på just Irland?

På Facebook kom ett väldigt insiktsfullt svar från Caisa Högberg, som själv har två Border Collies adopterade från Irland. Mer om dem längre ner:

”De allra flesta hundar på Irland är inga gatuhundar utan har haft ett hem. Sen bestämmer familjen, av någon anledning, att dom inte vill ha hunden kvar längre och lämnar in den till dogpoundet. Hunden börjar kanske bli gammal, eller barnen vill ha en valp. Det är alltså ett helt annat sätt att se på djuren än vad vi gör. Familjehunden är inte kastrerad, springer fritt och får sen valpar som är oönskade.

Alla dumpas till rescue (som alltid går på knäna). Det är alltid överfullt på dogpoundet och rescuegrupperna. Dom får in hundar i bedrövligt skick (vinthundar has för att springa in pengar, borders ska valla, staffar ska kampa) och för en tröstlös kamp som aldrig verkar ta slut.

Det som är svårt med det här är att det är svårt att utvärdera en hund som man möter på dogpoundet/rescue. Det är många hundar, stökigt och skälligt. Hundar som är stressade och förvirrade över situationen dom befinner sig i. Dom visar inte alltid upp sin personlighet i den miljön. Den kommer fram när dom har landat i sitt hem och börjar känna sig trygga. Därför kan det nog slinka med hundar som inte är lämpliga alls och då är det så otroligt viktigt att föreningen tar sitt ansvar och gör det rätta. Precis som det är otroligt viktigt att placera hundarna hos rätt familj så alla inblandade får en chans till att det ska bli bra.

Alla föreningar som placerar hundar (oavsett var dom kommer ifrån) har ett stort ansvar här!”

Två blinda vallhundar från Irland

Ska ta en fika med Caisa för jag insåg att vi ju bor grannar! Hennes två killar från Irland var vallhundar och lämnades bort när de förlorade synen. Jag har sett dem i kvarteret men alltid undrat om vi kunde gå fram, inte velat skrämma pojkarna. Sen berättade Seth att han hade hälsat på Ted och Zigge med vår rottweiler Gunvald och det inte var några problem. 

Nu har vi själva en funktionsnedsatt hund som är halvblind och heldöv, Berit. Man får tänka om i allt för att kunna kommunicera.  Man kan inte kalla på en döv hund utan att hon ser dig.

Och hundarna lever ett fullgott liv – sen man får tillbaka lika mycket som från vilken hund som helst. Men lär sig på vägen lite mer om livet. Och känner nog lite extra beundran och tacksamhet?

Besök  facebooksidan om Caisas hundar Ted och Zigge, vallhundarna från Irland – Blind dogs – The B Boys. Fullkomligt fascinerande att se hur bra de klarar sig, kolla på videoklippen. De blir så väl förstådda och uppmuntrade. Och vi ska få hälsa snart!

Att uppgradera djurs status och rättigheter

När jag läste Caisas svar om hundar på Irland föll det på plats hos mig och jag mindes Luc – som fick svälta ihjäl i skogen i Frankrike i mitten av 1980-talet. Att djur ibland bara finns för människans skull – inte tvärtom.

Kampanjerna mot övergivna hundar på Irland har inneburit både färre övergivna hundar men också färre avlivade på grund av adoptionsverksamhet. 

Men som alltid är det grundproblemet som måste behandlas, att öka medvetenheten om djurs värde. Det behövs också fortfarande i Sverige och – kanske som ett sidospår – så har Blocket gått i spetsen för attitydförändringen, när de 2013 ändrade prispolicyn för djuraffärer. Lägstapris, inga bortskänkningar  -för att öka djurs status. 

Vi är något förbi tiden när man kunde se en lapp i affärer om kattungar för 1 krona. En tanke med det är också att försvåra för hundkampare att skaffa villebråd att träna hundarnas blodtörst med. Det kan vara kaniner, katter, hundar, gärna en större hund att träna på.. Seth har sett resterna efter det med egna ögon i Slottsskogen – och hans rottweiler Rolf, Gunvalds pappa höll hundkamparna kvar tills polisen kom.

Det blev mycket i inlägget – men det
handlar om att hantera djur värdigt!

/Victoria – bloggred, Seths vapendragare, med pennan som vapen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s