Avel på trubbnosingar förbjuds


Dog News berättar att regeringen i Nederländerna har tagit ett beslut om att avel på kortnosade hundar blir förbjuden. I flera år har djurskyddsorganisationen Dier & Recht kämpat för ett beslut och enligt de nya kriterierna måste hundens nosparti vara minst en tredjedel av huvudet!

Universitetet Utrecht understödjer beslutet med en rapport som menar att extremt korta nosar inte är förenligt med djurskyddslagarna som ska främja hundars hälsa och välbefinnande. Avelsarbetet kommer att behöva ändras för flera raser, bland annat Fransk bulldog, Mops och Pekingese, skriver tidningen Härliga Hund i senaste nummer 8 2019.

Så här bedömer man noslängderna på de trubbnosade, brakycefala (kortskalliga) hundraserna, som de också kallas. 

Man har även ett par år på SKK arbetat seriöst för att främja framavel av friska hundar av dessa raser. Där finns matnyttiga dokument att läsa. Svenska kennelklubben i Sverige har sedan en tid tagit tag i att utreda om sund avel gällande trubbnosiga hundraser. Heja! Återstår att se vad som händer i Sverige, om de kan få upp sunda kullar, eller om hundraserna förbjuds? 

Sjukt och friskt – läs om det hemska med sjuk avel på personligt plan

Inga fler hundar ska behöva lida för
människans egen fåfänga och pengahunger!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s