Irländska gatuhundar


Det finns gatuhundar över hela världen och de lever hårda liv. Många gånger misshandlade och med otillräcklig mat, utan vaccinationer och utan behandling om de blir sjuka. De får gå med plågsamma parasiter, hudåkommor och skador, som allt förvärras.

I Indien och Sri Lanka sägs gatuhundarna ha så korta liv så 3-4 år p.g.a parvovirus och andra sjukdomar.

Man kan inbilla sig att djurens värde är större i Europa, men det finns fortfarande många hemlösa hundar och katter som lever på gatan utan skötsel.

En orsak till hemlösa hundar i Storbritannien kan vara valpfabriker och överavel. Men generellt sett är regionen mycket hundkär då ca 24% av befolkningen äger hund. Jämfört med ca 15% i Sverige.

Utvecklingen med irländska gatuhundar

Om gatuhundsfrågan på Irland säger Pete the Vet: ”Här på Irland på 1980-talet brukade hundratals hundar stryka runt fritt. I början av 1990-talet, för 25 år sedan, blev det en samordnad insats av djurvälfärdsgrupper, veterinärer och lokala myndigheter för att förbättra situationen. Det med hjälp av ett antal metoder, inklusive subventionerad kastrering. Effekten har varit dramatisk på ett mycket positivt sätt. I allmänhet är människor nu mer ansvariga för sina hundar än tidigare, men det finns naturligtvis många undantag, och det är fortfarande ett allvarligt problem.

Det har gjorts framsteg med gatuhundarna på Irland. Som konkreta bevis på förbättringen av hundkontrollen, så har antalet hemlösa hundar minskat med 50% sedan 2004 och för närvarande (2018) kommer 12833 hundar till landets hundstallar varje år. Antalet avlivade gatuhundar har minskat med hela 90% under de senaste 15 åren. Dessa förbättringar beror på samordnade ansträngningar från lokala myndigheters hundkontrollenhet, hjälporganisationer och att media och allmänheten lyfter fram och tar itu med frågan om olyckliga och oönskade hundar.”

Stort problem på just Irland

Han fortsätter: ”Siffrorna är dock fortfarande höga jämfört med Storbritannien och många andra europeiska länder. Antalet gatuhundar per befolkning är till exempel 1210 per miljon i Storbritannien, medan i Irland är det 2640, så det är mer än dubbelt så mycket, vilket innebär att vi fortfarande kan förbättra saker i landet. Antalet hundar som avlivas per miljon människor är 53 i Storbritannien, men 352 i Irland, vilket är sju gånger högre. Återigen finns det gott om utrymme för förbättring.” 

När man söker runt ser man vad gott pengar gjort för att förbättra hundstallar på Irland, för att skydda hundarna mot väder och vind på den väderutsatta ön. Könsmogna hundar kastreras också innan de kommer vidare till nya hem. De irländska hundarnas öde var förut ofta avlivning.

Men varför så illa på just Irland? 

Kanske måste man se till Irlands historia? Det är en fråga vi gärna vill få svar på.

Tillsvidare så kan man glädja sig åt att de tagit tag i problemet på Irland. Det behövs på många fler ställen och medvetenheten växer om att djur inte ska behandlas som skräp. 

Själva tycker vi det är viktigt att hundar som ska adopteras till familjer är utvärderade om hur mentalt stabila de är. En bra bedömd hund har större chanser, så att den person som tar emot den är förberedd på eventuellt extrajobb. Tyra från Irland blev en surprise för adoptionsfamiljen då hon kröp efter väggarna.

Seth har haft ca. 20 gamla gatuhundar som ”kunder” och det har gått bra. Men det behövdes hjälp. Det vore önskvärt att hundarna var mer än bara räddade från gatan, när de kommer till sina nya hem. Då menar vi inte småsaker, som lydnad – utan om attityd och osäkerhet.
För det nya hemmet ska ju vara för evigt, väl? 

Relaterat: Gathundar i Moskva som vi bloggat om förr

Med vänlig hälsning hundcoachen Seth Sjöbloms redaktion

Ett svar till “Irländska gatuhundar

  1. Ping: Irländska gatuhundar – djurs låga status | Hundcoachen Seth Sjöblom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s