Varg kontra hund – forskning om domectisering


Genom att föda upp hundvalpar och vargvalpar under exakt samma förhållanden har svenska forskare lyckats detaljstudera hur vargens beteenden förändrades när den blev domesticerad hos människan.

För att inte vargungarna skulle präglas på sin mamma togs de ganska omgående ifrån henne och likaså hundvalparna hade inte öppnat ögonen och de placerades i två grupper, omskötta av människor. Att det godkändes känns lite så där, men vargarna hade annars avlivats. Liknande studier har inte gjorts tidigare och man verkar ha fått några nya svar, men analys av filmat material pågår ännu. 

Med återkommande mentalbeskrivningstester av alla valpar ville man undersöka fyra beteenden som har en central betydelse för domesticeringsprocessen: rädsla, aggressivitet, socialitet och lekfullhet, även om man aldrig gick in i utredning av aggressivitet i studien. Tidigare forskning har visat att dessa beteenden förändras samtidigt vid domesticering – som att de är sammankopplade. Om man avlar på ett av dessa beteenden, kommer de andra också att förändras.

Det generella mönstret som man kan förvänta sig från domesticeringen är att graden av socialitet och lekfullhet ökar, samtidigt som graden av rädsla och aggressivitet minskar. Forskarnas unika försöksuppställning gjorde det möjligt att undersöka detta i detalj. Det hade aldrig gjorts tidigare för hund och varg.

En oväntad upptäckt är att lekfullheten kan ha spelat en avgörande roll. Alla valpar släpptes en och en in i ett rum där en person satt men man upptäckte ingen tidig artgenerell rädsla, utan det var individuellt vare sig det var en varg eller hund. 

Med jämna mellanrum upp till ett halvårs ålder släpptes djuren in i ett rum med ett främmande föremål. Både hundar och vargar var lika rädda när de var små. Men hundvalparna blev sedan allt mindre rädda för de främmande föremålen ju äldre de blev, medan vargarna behöll sin rädsla för det okända även när de blev äldre.

En trygg hund blir generellt trygg. Hundar är mycket formbara – vilket ju är viktigt att ta vara på när man skaffar valp – så att om de får en trygg uppväxt tenderar de att fortsätta vara sociala och orädda med de flesta människor de träffar.

Ett av lektesten bjöd dock på en överraskning. Det gick ut på att kasta bollar till valparna för att se om de spontant ville apportera dem – en inbjudan till social lek. Flera av hundvalparna apporterade spontant bollar, trots att de aldrig hade tränats till det. Vargarna i de två första kullarna som deltog i försöket var inte särskilt intresserade av bollarna.

Men under projektets sista år, då forskarna testade den tredje vargkullen, kom överraskningen. Tre av vargungarna apporterade spontant bollarna. Jag blev helt förbluffad. Ingen har kunnat visa detta beteende hos vargar förut, säger Christina Hansen Wheat. 

Forskarna tror att viljan att leka socialt – eller snarare viljan att leka med människor – är en egenskap som kan ha varit viktigare för vargens domesticering än man tidigare har trott.

Filmmaterialet är gigantiskt, så analyserna är långtifrån färdiga och forskarna vill helst inte spekulera i några resultat ännu. Men efter lite tjat delar de med sig av några intryck de fått under projektets gång.

– Vargarna har en mer finstämd kommunikation inom gruppen än hundarna. De använder fler ansiktsuttryck, kroppsställningar och läten i sitt sociala samspel. Hundarna kommunicerar slarvigare än vargarna. Hundarna var mindre lyhörda och kunde fortsätta leken även om en valp hamnat på rygg underst och gnydde.

Vargarna var mer problemlösande än hundarna och spenderade mer tid på att utforska rummet. De var exempelvis medvetna om att det fanns två dörrar, två vägar ut ur rummet. Det förstod aldrig hundarna. Och vargarna var extremt känsliga för störningar och reagerade på minsta lilla ljud. De var mer försiktiga och reserverade än hundarna.

Etiskt hantering av djuren

Vargkullarna från studien fick flytta till djurparker i Europa, där de fick mycket större inhägnader än på forskningsstationen. Och uppfödaren fick tillbaka sina hundar, förutom ett par stycken som forskarna inom projektet adopterade. Trots att hundarna inte fostrats med tillrättavisningar och dominans av människan.

Forskning och Framsteg: Vargen som ville leka 2019-06-20
Här beskrivet i bild

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s