Papperslyktor med ståltråd dödsfällor


Skicka inte upp era papperslyktor – om ni är djurvänner! Flygande papperslyktor med ståltråd är helt livsfarliga för djur.

När jag hittade en gammal papperslykta i skogen blev jag chockad över att den hade ståltråd i sig.

Hur kan de ha fått säljas utan en tanke?

Tänk ett djur som snor in sig, ett rådjur får in ett ben och huvud och kämpar för att komma loss, det blir ju svårt sargat då.

Senast i går hittade jag resterna av en på en på en åker och den var gjort med bamburingar, men underst var det också ståltråd. Tog med den hem för att slänga.

När lyktorna landar på till exempel en äng kan ståltrådarna slås sönder av slåttermaskinen och hamna i djurfoder så nötkreatur rivs sönder inifrån. Fruktansvärt och ofantligt onödigt.

Det finns helt nedbrytningsbara varianter som är tillverkade av bambu och snören i naturmaterial som inte riskerar att specifikt skada djur och där drivmedlet är vax. 

Gunvald och jag hittade en söndervittrad lykta i skogen

Flygande rispapperslyktor kan okontrollerat stiga till 300 meters höjd och driva långt och även riskera störa flygtrafiken. Lyktorna kan utgöra en brandrisk om lyktan landar innan bränslet är slut. De kan falla ner var som helst och man vill väl inte ha eld levererad på balkongen eller i trädgården – eller i naturen. Och att en flygande rislykta släckte halva Malmö efter en lykta landat i ett ställverk känns ju väldigt riskabelt, på flera sätt.. 

Men värst att tänka på är ändå att ett djur trasslar in sig i ståltråden och blir svårt sargat, lider och svälter eller blöder ihjäl. Så, vet vad du skickar upp!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s