Ormar liksom andra djur går till attack om de känner sig hotade. Det har de all rätt till. Så vi måste lära oss hantera och respektera dem på deras livsvillkor. En orm kan hamna i en sådan trängd situation om en nyfiken hund eller ett barn blir närgånget och nosar eller petar.
Huggormar biter ofta varningsbett utan gift, så det är vettigt att på direkten försöka avlägsna sin hund efter ett ormmöte. Då finns ju chansen att ett hugg bara blir en sårskada. Så håll hunden kopplad eller nära dig. Ha dina skyddslingar och omgivningen under uppsikt så kan ni undvika onödiga konfrontationer.
Djurägaren ser sällan ormen men ofta har de hört hunden skrika till och hoppa eller springa bort från en plats. Lämna platsen oavsett om du själv sett en orm och ta hand om hunden. Sök alltid akut vård efter bett!
Ormarna är mer rädda för dig än du bör vara för dem, så behandla dem med vederbörlig respekt. Ormar och kräldjur i Sverige är fridlysta och ska lämnas i fred. Det finns dessutom absolut inga skäl till att försöka döda ormar när vi människor tränger oss på!
Klampa så flyr ormarna
Det kan vara en extra försäkring för dig att ha stövlar på både i skog och mark och i trädgården, särskilt under ormrika år. Klampa gärna med fötterna när du går så flyr ormarna när de känner vibrationerna.
De lär ju hugga om man trampar på dem när de ligger i solen och dåsar!
Lär barnen också att klampa som skogstroll. Det blir en rolig lek som de garanterat kommer påminna dig om!
Undvik förstås stenrösen, hålor och andra mörka fuktiga ställen under täta buskar.
Och rensar du i trädgården bär handskar. Rafsa försiktigt där ormar och igelkottar kan gömma sig, i lövhögar – så du inte skadar djuren.
I trädgården, ha kort gräs och inga stenar ormar gömma sig under, väl städat i trädgården, inga öppna komposthögar, och fuktiga ställen där de trivs. Så blir det mera ökenlikt.
Varken ormar eller lockande små smaskiga bytesdjur trivs i en så öppen miljö.
Svenska ormar
Vi har snokar med två olika utseenden i Sveriges fauna. Den svarta med ljusa markeringar kring huvudet och hasselsnok som är grå med mörka prickar på ryggen, som också kan misstas för huggorm. Snokar har runda pupiller och små korta tänder. En svensk snok kan bli 100-129 cm lång.
Vi har också två utseenden hos huggormar. Den ljust grå med utpräglat svart sicksackmönster och den helsvarta. Huggormar har huggtänder på 5 mm och kattlika pupiller. En huggorm blir ca 70 cm lång. Huggormar är vanligen mer satta i kroppen.
Alla ormarna kan simma, men är inte intresserade av annat än små byten.
Skilj på snokar och huggormar

Vanlig svensk snok, lånad från sidan Sveriges Herptiler
Svensk snok ”den vanliga” är gråsvart och har allra oftast ljusa gulvita fläckar runt huvudet. Snoken är längre men är mindre aggressiv än huggormar.
En snok försöker självklart försvara sig om det krävs.
Fast snokar har inte riktigt tänderna att bita igenom huden på människor. När den tagit sitt lilla byte utsöndrar den ett svagt förlamande gift från sin saliv, men som är totalt ofarligt för människor. Sök ändå vård för sårskadan om ett hugg trängt igenom huden.
Snoken trivs längs vattendrag eller andra fuktiga marker under sommaren för att jaga grodor och fisk. Den är ogiftig och bits sällan. Om den känner sig hotad försöker den oftast slingra iväg, men kan också utsöndra ett sekret från analkörtlarna som luktar illa. Surprise!
Alla djur är något lite sötare som bebisar, eller hur?
Kuriosa: En snok kan om den blir skrämd rulla runt på rygg
och spela död, med tungan hängande ut ur munnen!
Hassselsnoken kan vara ljusbrunt gulaktig till gråbrun med fläckar på ryggen som kan misstas för en huggorms mer distinkta sicksack-mönster.
Hasselsnoken har ett längsgående band på var sida om huvudet som går tvärs över ögat. Ungefär som glasögonskalmar, om ni tittar noga.
De små taggarna till tänder duger till att jaga små bytesdjur, men inte mycket mer. Hasselsnoken är idag extremt ovanlig och utrotningshotad precis som våra andra ormar. Men den är ännu sämre ute och har blivit rödlistad. Troligtvis har hasselsnokar ofta dödats, förväxlade med huggorm.
Huggormar har vanligen en tjock, satt kropp, som först efter höjd med analöppningen brant avsmalnar. Huvudet är trekantigt och giftkörtlarna sväller ut på sidan av detta. En fullvuxen och frisk människas kropp kan bättre hantera giftet än hundar som är mindre och då är bett alltid allvarligt. Uppsök alltid snabbt vård för er eller ett djur!
Huggormen är liksom övriga ormar fridlyst, men om den påträffas på tomtmark får man infånga och flytta den. Ni kan säkerligen leta reda på någon ormkunnig som kan flytta på den utan skador! Google ligger nära till hands.
Men vid bett hinner ni kanske inte googla, så läs och lär på förhand!
Kuriosa: Fler personer dör av getingstick än av huggormsbett.
Jämför gärna fotona på huggormarna och snokarna, hur de faktiskt skiljer sig åt.
Koppparödla/”slowworm” kallas ibland för kopparorm, men det är en ödla utan ben. Den är helt ofarlig och även den fridlyst.
Om hunden har fått ett ormbett
Håll hunden sval, som i skugga och hantera hunden så stilla det går så inte giftet pumpas runt i kroppen. Försök att bära hunden till en bil för transport till veterinären.
Många hundar blir snabbt trötta och hängiga och svullnaden i ben eller nos kan bli dramatisk inom loppet av någon halvtimme. Svullnaden ömmar kraftigt och inspekterar man huden noggrant kan man se ett eller två små nålsticksliknande hål vilket är själva bettstället. Svullnad i nosen är vanligen det som skrämmer djurägaren mest men det är ytterst sällsynt att en hund svullnar igen i andningsvägarna och får akuta problem att andas.
Människan och ormbett
Man ser ju sällan ormen, så man hinner artbestämma den, så uppsök alltid vård så snabbt som möjligt efter ett bett! Sug inte på bettet, lämna det i fred, så du inte förvärrar skadan.
Bär om möjligt den som blivit biten eller gå själv lugnt, så ett eventuellt gift inte får fart genom blodomloppet. Man kommer må dåligt ändå.
Det allvarligaste är anafylaktiska reaktioner, det vill säga allergiska chockreaktioner. Läkare gör en bedömning och tar ställning till ytterligare behandling med exempelvis serum. Ta alltid det säkra före det osäkre. Och håll avståndet.
Utsökta sidor att slingra sig igenom:
Stockholms Herpetologiska förening om ormar
På bloggen STICK Så ser snok och huggorm ut
Sidan Svenska Herptiler – här om ormar
Groddjur/amfibier och kräldjur kallas ibland med ett samlingsnamn för herptiler. De två grupperna är dock rent evolutionärt inte nära besläktade; de skildes åt då vissa djur började leva konstant på land för över 300 miljoner år sedan.
Se även våra somriga inlägg om:
Hemmabehandling av getingstick och insektsbett
Koll på växter mm som är giftiga för hund
Chokladbark mot sniglar är farligt för hund
Hur fästingen kan hoppa på sina offer så snabbt
/Med vänlig hälsning från oss djurvänner på Seth Sjöbloms hundblogg
Ping: Sommarfaror; giftiga växter, getingstick & AKUTBEHANDLING av värmeslag | Hundcoachen Seth Sjöblom
Ping: Hunden biten av huggorm | Hundcoachen Seth Sjöblom