I Stockholm har man sett en kraftig ökning av salmonellasmittade katter. En katt som är hängig eller har diarré kan ha drabbats av salmonella. Särskilt vanligt är det i januari, februari och mars. Hittills har Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) bekräftat 46 fall av salmonella hos katt. I fjol konstaterades 129 fall under hela året!
Symptomen är:
-mycket trött och svag
–blodiga diarréer
–hög feber och fryser
-svåra magsmärtor eller återkommande kräkningar
I många fall märks det knappt.
Oftast behandlas sjukdomen med dropp som vid svåra maginfektioner.
Även hundar ska för att undvika smittan hindras från att vistas nära fågelbord och andra foderplatser för fåglar, då de kan sniffa och smaka på fågelfrö som kan vara smittat av infekterat fågelbajs. Man ska vara noga med hygienen och tvätta händer, diska skålar och undvika att komma i kontakt med saliv. Sjukdomen smittar mellan både hund och katt och mellan djur människa. Så tänk på äldre och småbarn som är extra sköra.
Om Salmonella
Statens Veterinärmedicinska Anstalt /SVA om Salmonella: ”Salmonella är en zoonos, det vill säga en infektion som kan smitta mellan djur och människa. Smitta kan ske direkt mellan infekterade djur och mellan djur och människa. Salmonella sprids huvudsakligen via avföring från smittade individer och infekterar nya individer via munnen.
Den vanligaste smittvägen för hundar är utfodring med råa eller otillräckligt upphettade livsmedel, hundgodis och andra animaliska produkter som grisöron, rått kött, kyckling och slaktavfall.
Katter smittas oftast under vårvintern efter att de fångat och ätit salmonellainfekterade småfåglar. Både självdöda och levande småfåglar samt deras avföring utgör en smittrisk även för intresserade hundar.
Vid rastning plockas om möjligt avföring upp för att i möjligaste mån undvika smitta till omgivningen. Händerna tvättas alltid efteråt. Diska hundens tillbehör separat med diskborste som inte används till tallrikar, bestick eller andra kökstillbehör. Barn, äldre och personer med nedsatt immunförsvar kan vara känsligare för infektion och det kan vara olämpligt att en infekterad hund exempelvis sover i samma säng som ett barn. Man bör också försöka undvika att bli slickad av hunden, särskilt kring munnen eftersom smitta oftast sker från avföring till mun.”
Generellt så ökar både antalet smittade fåglar och katter på vårvintern. Har inte hittat något svar på orsaken till detta. Kanske flyttfåglar eller för att fåglar matas på vintern? Men det viktigaste är ju att vara medveten om hur sjukdomen sprids.
Mvh hundcoahcen Seth Sjöbloms blogg