ABC om CBD – rakt på det man undrar om – knark?


Klart att vi, som de flesta andra, först funderade på om CBD-olja hund var knark. Vi satte oss in för att skaffa en helhetsbild. Känner att vi nu kan bidra till kunskap – och kanske motverka fördomar? För vi hatar också knark! Men CBD-olja som tillverkas av svensk hampa är inte alls drogklassat, som många verkar tro.

Det är komplext så det är viktigt att hålla isär saker för att få en rättvisande helhetsbild.

CBD är ett av 483 kända ämnen i hampaväxten Cannabis Sativa och utvinns ur Industrihampa och produkterna har max 0,2% THC i. CBD/cannabidiol är en molekyl från växtriket som kan stimulera och aktivera Endocannabinoida systemet/ECS  – på samma sätt som kroppens egna cannabinoider gör. 

Det är inte CBD – utan THC – som har narkotisk påverkan, alltså är psykoaktivt, rusgivande från hampaplantan Cannabis, men i höga doser. Den indiska Cannabis Indica som används för drogframställning kan innehålla 1–23 procent THC. Dessa växter och deras produkter är olagliga i Sverige.

Odlingen av industrihampa till CBD-olja i Sverige är tillåten och kontrollerad via statlig licens. Den industriella hampan kan också användas för repframställning.

Namnet Cannabis leder tankarna direkt till rökcannabis med narkotika. Det är olyckligt förvirrande idag.

Varför CBD-olja förespråkas för så många olika hälsobesvär kan verka helskumt! Men det är för att vi består av celler och CBD ökar signalflödet i receptorerna i hela kroppen. Både i hjärnan, inuti kroppen och på huden. Tillskottet av CBD får igång kroppens balans och naturliga läkprocesser. Detta gäller även för djur eftersom de också har ett ECS-system. CBD-olja är inget läkemedel och får därför inte marknadsföras som det. THC

Varför skulle någon försöka utvinna narkotika ur industrihampa som har lika låg halt av rusmedlet THC – som jästa produkter, ex. vinäger som har 0,02 alkohol i sig? Kefir har hela 2,0 % alkohol i sig! Men man måste dricka en omänskligt stor mängd Kefir för att vi, eller våra barn ska bli alkoholpåverkade.

Bedöm absolut på egen hand, själva om mängden
THC i CBD-oljan kan vara riskabel för någon!

Det finns både forskning att ta del av och personliga vittnesmål om hur CBD-olja hjälpt, för personer med epilepsi, mot skakningar vid Parkinson, svår värk m.m. TV4:s Malou Efter tio har haft många positiva inslag om CBD-olja.

Seths psoriasis efter CBD-oljan – jämförande foton
Adoptivhunden Tyra med svår ångest och stress som gick över till CBD-olja

Om hundar – som har samma fysiologiska system som vi:
Seth söker fler epilepsihundar för CBD-oljestudie.

/Med vänlig hälsning Seth Sjöblom med bloggred

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s