Djursjukvården har nu med Lex Maja fått laglig rätt att stå på djurens sida med en bestämmelse som påminner om Lex Maria och Lex Sarah. Lex Maja fokuserar på vanvård av djur i sina hem. Dessa bestämmelser grundar sig på verkliga fall som gått illa.
Maja var en katt som 2016 svalt ihjäl ensam i en lägenhet efter att hennes matte åkt in på sjukhus. Hemtjänsten valde då att inte göra något, trots att de visste att katten fanns i lägenheten, med hänvisning till sekretessbestämmelser, vilket resulterade i kattens Majas död. Lex Maja kan nu skydda djuren genom klara direktiv för någon som [fegt enligt oss] tvekar.
Djurskyddsföreningen skriver: ”Lex Maja är nu verklighet – en sekretessbrytande bestämmelse vid vanvård av djur, så att hälso- och sjukvårdspersonal och Socialtjänsten får lämna uppgifter vidare om djurskyddsproblem till den berörda kontrollmyndigheten.
Vi gläds åt dagens beslut men det är viktigt att lagstiftningen inte enbart gäller djur som är vanvårdade och sjuka – den bör också omfatta djur som blir lämnade ensamma i bostaden eller som löper risk att bli lämnade, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt.”
Djurens Rätt och Svenska Kattskyddsförbundet (Svekatt) föreslog att en Lex Maja skulle införas efter Majas grymma död. Det är glädjande att förslaget behandlades och gick igenom relativt snabbt.
Man kan fundera på om djurägare i högre grad skulle undvika att söka veterinärvård efter de nya reglerna trätt i kraft? Men de som vanligtvis inte söker vård för sina sjuka djur kommer troligen att fortsätta på samma linje.
Redan idag ger ju veterinärer hälsorekommendationer om djurs hälsa, om de upptäcker något. Men fallen kommer i framtiden också att kunna följas upp av myndigheter på en tvingande nivå. Så det inte glöms bort. Eller ”glöms av”.
/Med vänlig hälsning red, Seth Sjöbloms hundblogg