Hittade en brun hundfästing för 8 år sen


Inser att det var en brun hundfästing som kröp fram ur nackpälsen på släktens franska bulldog  för 8 år sedan. Skulle tvätta hunden och börjat massera in schampot med TeaTreaOil(?) och då kröp en stor brun platt spindelliknande insekt fram. Dess ben var ledade som på en spindelkrabba – och den var snabb.

Fy fan vad äcklig – rakt ut sagt!

Bor i Partille/Jonsered utanför Göteborg och tänkte att det kanske kom från husses omgivning där det sprang många rådjur i det höga gräset?

Storleken på de fullvuxna är viktig veta för att inte förväxla med vanliga spindlar

Storleken på de fullvuxna är viktig veta för att inte förväxla med vanliga spindlar

Men – förstått nu att det var en sån här brun hundfästing. Det kanske en hane för vi upplevde inga problem efteråt. Men den hade inte sugit sig fast än, lyckligtvis, så vad vet man om det?

En av de läskiga sakerna med den bruna hundfästingen är att den lever och honorna förökar sig inomhus och då gäller en otroligt grundlig sanering.

En hundägare hittade drösvis bakom gardinerna. Sedan sjukdomarna den sprider.

Statens Veterinärmedicinska Anstalt: ”Den bruna hundfästingen hör hemma i medelhavsområdet med typiskt stäppklimat, det vill säga en värme och luftfuktighet som motsvarar svenskt inomhusklimat. Den tillbringar upp till 97 procent av sitt liv utanför sitt värddjur men håller sig i närheten för att kunna ta sig nödvändiga blodmål för att fullgöra sin livscykel.

I praktiken innebär det att en stor fästingpopulation kan byggas upp kring en hunds bäddplats på några månader under optimala förhållanden. När fästingarna väl upptäcks på hunden är sannolikheten stor att huset härbärgerar många fler. Brun hundfästing är så kallad vektor för ett flertal smittoämnen som kan infektera hund bland andra Babesia, Anaplasma, Rickettsia och Ehrlichia vilka vanligtvis inte förekommer i Sverige.”

Olika stadier i livscykeln

Olika stadier i livscykeln

Hur kan fästingen attackera så snabbt? Svaret här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s