Att gå igenom isen med eller utan hund


Rädda dig själv och sen din hund! Jag vill ge några råd om isar, utrustning, handlingsberedskap dela med mig av annan kunskap. Har visats mycket i vildmarken med och utan hundar, och hållit överlevnadskurser för både privatpersoner och myndigheter, speciellt vintertid

Jag vart utbildad under militärtjänsten om vad som händer praktiskt i kroppen genom att själv dyka ner i isvakar. Man tappar andan och rösten av köldchocken och hjärtat börjar pumpa intensivt. Man blir så klart chockad och desorienterad. Håll dig lugn så du hittar ytan och sätt igång att jobba.

Har själv gått genom isen med eller utan hund några gånger och tack vare mina kunskaper har det ändå slutat bra. Både jag och min exsambo har drabbats av att gå igenom isen med draghundar spända framför släden. Det slutade bra, trots förskräckelsen. Var alltid redo i bakhuvudet så du då börjar agera rätt.

Känn isen

Ispik

Ispik

Isens tjocklek. 10 cm isdjup är gränsen för att gå ut på en is. Ta alltid med din ispik och känn framför dig – och gå gärna en bit ut med en isborr och kontrollera isens tjocklek. Men det är ändå inte säkert då du har inlopp och utlopp från sjön samt att undervattensströmmar kan försvaga isen. Använd ispiken framför dig och se så det inte bubblar upp vatten ur hålet.

Utrustning på isen

 • Ispik
 • Bär alltid isdubbar att hacka dig upp på isen med och en visselpipa – ha remmen högt på bröstet
 • Alla ska bära flythjälp som flytväst, flytoverall
 • Ryggsäck med ombyte i tät påse
 • Mobiltelefon i vattentätt fodral och flytkudde
 • Packsäck för kläder och vattentätt fodral
 • Räddningslina

Lär dig komma ur en isvak

Orientera dig. Om du går ner dig i en isvak och du har hund med dig eller inte, ta dig alltid upp från det håll du ramlade i där isen bar dig. Var beredd på att du får en chock i det kalla vattnet, du tappar rösten och hjärtat får jobba med fullt tryck, försök att ta det lugnt och orientera dig var du kom i från och ta dig upp där.

Har du hund med dig som också gått igenom försök att hålla dig ifrån hunden och ta dig själv upp själv först, bry dig inte om hunden, det låter hårt men det är så att du måste rädda dig själv först för att sedan kunna rädda hunden.

Hunden får panik precis som du får och sedan försöker han att klättra på dig och du kan då bli dränkt genom att han trycker ner dig under vattnet. Alla varelser funkar så.

När du kommer upp på isen där du ramlade i så lägg dig på mage och försök att få kontakt med hunden, ta tag i hunden där du får tag och dra och hjälp honom upp. Ring larmtjänst och om du orkar och det finns snö på isen så ta snö och massera in det över hela kroppen på hunden, snön gör honom torrare. Ta sedan något som du har med dig och, filt extra jacka, m.m och häng över honom . Men du måste ta hand om dig själv först om du skall kunna rädda er bägge.

Väl ute på isen – så tänk på

 • Ha alltid sällskap på isen. Barn ska alltid ha sällskap av en vuxen.
 • Håll avstånd till den som färdas först. Det minskar risken för att alla samtidigt går igenom isen.
 • Hög fart ökar risken att komma långt ut på svag is. Ta det lugnt.

Och du! Njut av våra fina isar!

Hundar genom vårisen – vad göra?

/Mvh hundcoachen och vildmarksöverlevnads-instruktören Seth Sjöblom

2 svar till “Att gå igenom isen med eller utan hund

 1. Ping: När hunden går igenom isen – vad göra ?

 2. Ping: Hundar igenom vårisen-vad göra ? | Hundcoachen Seth Sjöblom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s