Sprang tassarna blodiga på nyår


Firade ett nyår som slutade med dramatik för hunden.

Basenji

Basenji

De hade en basenji i familjen. 

En en av raserna bland urhundar som bara är delvis domesticerade och med ett ursprungligare beteende än vanliga tamhundar.

Hunden behövde kissa och det skulle han få göra i trädgården och sedan in igen.

Ena sekunden stod han med koppel på. Sedan borta. Kvar var hans nylonkoppel, avgnagt. Fattar inte hur snabbt det gick, för jag stod precis bredvid. Vi gick alla direkt ut ock letade men utan resultat.

Många timmar senare ringde ett djursjukhus och berättade att de fått in hunden. En ung kille hade hittat honom tryckande och darrande under en stentrappa 3-4 kilometer bort. Djurambulansen hade hämtat honom för vård och hans chip talade om var han hörde hemma.

Hunden hade flytt för sitt liv. Tassarna var helt nedslitna med blödande ”brännsår” av asfaltsspringandet. Många hundar som flyr i panik blir trafikoffer på vägarna. Så håll även en skottvan hund kopplad för säkerhets skull.

En urhund kanske är ännu bättre än domesticerade hundar på att hålla masken? I det vilda betyder visad svaghet att man blir dödad, även av sin egen flock.  På hunden märktes verkligen ingenting innan!

Relaterat inlägg från bloggen: Hundar döljer smärta men beteendet påverkas

Ett akut inlägg från hundcoahen Seth sjöblom:
Träna skotträdd hund hemma

Och vi hoppas att smällare och fyrverkerier blir helt förbjudna väldigt snart – utan ett nyår till på djurens bekostnad.

/Med vänlig hälsning Victoria, hundbloggen Seth Sjöblom – hundcoach

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s