Träna skotträdd hund hemma – viktigt mellandagsinlägg


Man brukar träna hundar nära skjutbanor för att vänja dem vid ljudknallar. Men det går också att i hemmet träna skotträdda hundar och förbereda dem på andra sätt inför årets – helt onödiga – smällarkvällar.

Hundcoachen Seth Sjöblom ger här sina personliga bästa råd om hur du på flera sätt kan göra hunden tryggare inför nyår och påsk. Håll er lugna – och ge inte upp!

Hemmaträning vid fyrverkerirädsla

Börja tillvänja hunden i tidig ålder vid plötsliga höga ljud och tappa(de) slamriga kastruller. Är hunden ändå rädd så ge inte upp.

Spela dagligen upp fyrverkerier från youtube. Hundarna behöver också tillvänja sig ljusexplosioner. Först låg volym som bakgrundsljud. När hunden inte längre verkar reagera, så höj ljudet lite varje gång.

Bete er som normalt hemma under tiden; städa, laga mat, bada ungar – följ bara de gamla vanliga rutinerna. Och brukar inte hunden få tigga vid matbordet så ska den inte heller få göra det nu.

Var lugna – och inget godis

Behåll lugnet för att inte överföra oro på hunden. ”Stackars-dig-rösten” och pjosk ger helt motsatt effekt än att stärka hunden. Tänk istället som ”upp igen” som när barn ramlat. Förstärk inte en farhåga.

Den långsamma tillvänjningen till knalljud sätter sig bäst i beteendet om hunden inte också förväntar sig godis. Hunden blir upphetsad av godis, när den istället ska lära sig att inte reagera. Men lek gärna samtidigt, för hunden kopplar inte leken till smällarna som med godiset som ges akut.

Lugnande feromoner kan hjälpa

En bra metod för att motverka stress generellt är att använda tikferomoner som ger hunden kemiska signaler om lugn och avstressning. DAP hundlugnande feromoner utsöndras från tikens juver och har bland annat betydelse för valparnas bindning till tiken och ger dem trygghet.

Jag har just nu ett fall där hundens beteendeproblem minskat kraftigt med ett tikferomon-halsband. Vid arbete med beteendeförändring kan detta vara till stor hjälp eftersom hunden blir lugn och mer mottaglig för nyinlärning.

Adaptil finns på djurbutiker och apotek i olika utformningar – som halsband, utsöndrare för väggurtag eller som spray. Det finns också milda lugnande preparat som veterinären kan rekommendera.

Den trygga platsen

Och man kan lindra stressen för de hundar som inte kommit över sin rädsla – utan att sitta och trycka i ihop i badrummet hela kvällen. Genom att i så god tid som möjligt skapa ett tryggt ställe som man vänjer hunden vid. Ett safe-room. Ett rum med tjocka gardiner eller en klädkammare som isolerar ljuden och ljusskenen. Skönt liggunderlag, leksak eller tuggben och tillgång till vatten. Mild belysning och musik som ljudutjämnar knallarna.

hifing-dog

Man kan också ställa in en bur och hänga en filt över. Håll tät koll på hunden och lämna dörren på glänt.

Chockreaktion kan leda till döden

Hundar kan dö av chock om de utsatts för smällare och fyrverkerier. Det finns skotträdda hundar som i det närmaste beter sig som i psykos och trycker under möbler helt fastfrusna i dagar och det tar veckor för dem att återhämta sig. Ett akut chocktillstånd är rent fysiskt allvarligt när hundens stresshormoner sprutar ut i kroppen, den får ett kraftigt blodtrycksfall och hjärtat blir överansträngt.

Förbered er:

-Ta skotträningen varsamt i hundens takt.
-Rådgör med veterinär på förhand och tveka aldrig att åka in.
-Rasta hunden väl, tidigt på kvällen.
-Det är olagligt att smälla inom tätbebyggt område, så ring Polisen!

/Seth Sjöblom, hundcoach, Landslagskapten inom Svensk Draghundsport 1997-2000, 45 års hundliv med 300 flockhundar.

Ett svar till “Träna skotträdd hund hemma – viktigt mellandagsinlägg

  1. Ping: Sprang tassarna blodiga på nyår | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s