Att gå runt stolpar utan trassel


Har många gånger förundrats över hur himla duktiga hundar är som passerar ett hinder på samma sida som ägaren, så kopplet inte fastnar.

Tänk att hundarna är medvetna om kopplet! Även när de går och rekognoserar. Vanligtvis är ju hundar väldigt svåra att få kontakt med när de använder nosen. Och de fixar oftast träden och stolparna – ändå.

Vadderad stolpe. Våra kära hundar är mer fantastiska än människor i flera avseenden!

Vadderad stolpe. Våra kära hundar är mer fantastiska än människor i flera avseenden!

När hunden är på fel väg runt en stolpe stannar jag den så tidigt som möjligt. Går och ställer mig rakt bakom hunden – kanske nere i ett vägdike – och jag kallar tillbaka med en vägledande handledsryckning i kopplet och säger som vanligt, uppmuntrade att: ”Här går vi!”.

Då vänder de utan tvekan om och återförenas med mig. Utan att det uppstår trassel och förvirring. Och viktigast – innan det blir komplicerat.

Bloggcoachens kritik av hundcoach på TV

Gillade inte metoderna som en svensk hundcoach på TV använde när en hund gick på fel sida av en stolpe.

Jag reagerade på hur hundcoachen tog sig an problemet. Främst för att han sa något som jag tyckte var stötande; att han tyckte det var nästan nonchalant gjort av hunden.

Man kan väl inte ta det som en förolämpning när en hund under träning gör fel? Den vill troligen inte reta någon – den gör så bra den kan. Men ibland kan ju orden komma ut fel också..

Hundcoachens lösningsförsök verkade övertrassliga för hunden – som inte än förstått vad ett koppel är. Den tränades ju fortfarande för att gå fint vid hundpromenader.

Att vägleda hunden tillbaka med att dra i kopplet visade sig inte gå, eftersom kopplet blivit till 3/4 inlindat runt stolpen.

Det övergick till att låta hunden stå kvar, vänta ut hunden för att den skulle lösa problemet själv. Helt rådvill och blev säkert ännu mer osäker?

En direkt och tydlig ledning till en redan vägledningsbehövande hund saknades. Kunde man inte hjälpa hunden mer för att bygga upp dess självförtroende? 

Gör om och led rätt när det blivit fel

Bara göra om situationen innan stolpen. Försöka gå samma väg igen och ge direktiv, så hunden slapp stressa upp sig av osäkerhet – och bli blockerad för mer inlärning. Det borde hundcoachen ha gjort direkt. Man vill ju inte bygga upp något enkelt till ett onödigt trauma. Man måste välja sina krig till när det verkligen behövs.

Så bedömde jag bloggcoachen det hela. Inlärning behöver inte kompliceras – vilket jag läst att hundcoachen i fråga också säger.

Men, detta – från ett ögonblick på TV.

/Med vänlig hälsning bloggredaktören -alltigenom-coachen Victoria 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s