Lugna hund med feromoner


En bra metod för att motverka stress är att använda tikferomoner som ger hunden signaler om lugn och avstressning.  DAP – ”dog appeasing pheromone” – hundlugnande feromoner.

Det här blir ett lugnt gäng..

Det här ser ut att bli ett lugnt gäng..

Feromoner utsöndras från tikens juver efter valpning och har bland annat betydelse för valparnas trygghet och bindning till tiken. När feromonet finns i hundens närmiljö avläser den omgivningen som trygg och trivsam.

Allmänt om feromoner, Wikipedia:
Fördelen med feromoner är att systemet ger organismen [individen] förmåga att känna av andra organismers känslotillstånd – om de är hotfulla, vänliga eller parningsinriktade. Generellt förlitar sig däggdjur på feromoner som kommunikationssätt, med människan och andra primater som undantag [eftersom de kommit att förlita sig till andra sinnen]. [Feromoner fungerar mellan samma djurarter.] Till skillnad från djur med stort utvecklat luktsinne, t.ex. hundar, som näst intill inte påverkas av eventuell blindhet, blir människor och andra primater mycket begränsade om de förlorar sin syn. Hunden har i genomsnitt 200 miljoner receptorer i  luktsinnet – det olfaktoriska systemet – medan människan endast har 6-12 miljoner.”

Det finns av olika feromoner och de utsänder olika typer av signaler. Det kan bland annat handla om att locka till sig en lämplig partner eller att göra ett hotfullt intryck. Feromoner är inte ett hormon, men hos mottagaren kan exempelvis parningshormoner aktiveras av den typen av feromoner. Eller att andra känslor väcks hos den påverkade parten – vars hjärna som svar till individen signalerar om att undfly en fara. 

Apoteket om: Att sprida syntetiska feromoner i omgivningen, kan därför vara en hjälp i situationer när man vill att hunden ska känna sig trygg, till exempel vid bilresor eller när den ska vara ensam hemma.
Har du en hund som är rädd för smällare och fyrverkerier under till exempel nyårshelgen och påskhelgen kan du också märka en förbättring. Feromoner är artspecifika, vilket innebär att t ex hundar inte påverkas av katters feromoner.

Genväg i raggning – feromonparfym

Man kan tydligen också köpa attraktionshöjande parfymer för människor som vill dra till sig en partner.  Men feromoner har ingen märkbar doft, utan parfym är tillsatt, kanske för en mer psykologisk effekt.

boulevard-of-broken-dreams-by-helnwein

Från Forskning & framsteg om hur mänskliga feromoner fungerar  – efter att Johan Lundström, psykolog vid Uppsala universitet, inspirerad av sin egen hund. Eller av någon annan orsak.

Feromoner – som halsband, rumsutsöndrare, spray

Ni kan hjälpa en stressad hund med tikferomoner, både på nyår och generellt. De finns at köpa både på apotek och i hundafärerm, på nätet eller i köpcentret. Det finns olika ”utformningar” av Adaptil – som halsband, spray, utsöndrare för väggurtaget hemma och refill.

Önskar er en fridfull jul och nyårshelg!
– hundcoachen Seth Sjöbloms blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s