Förbud mot stympning av djur – utland


Enligt The Paw Project har 25% cirka 22 miljoner katter i Nordamerika fått sina klor avlägsnade av veterinär – kallat declawing – för att ägarna vill spara på heminredningen..

Ovan - några förslag på okrävande sällskapsdjur

Ovan – några förslag på tillräckligt enkla sällskapsdjur

Men tack och lov sprider sig förbud för dessa klooperationer – nu senast i New Jersey. Det är vanvård att operera en katt så den inte kan leka eller jaga naturligt, försvara sig mot faror eller fly upp i ett träd.

I Sverige får man inte avlägsna klor, operera bort stämband, kupera svansar eller öron eller pierca sitt djur, som med örhängen. Djurskyddslagarna är tydliga om att man inte ska åsamka djur lindande och djurägare istället ska främja djurens naturliga beteenden. Även som att marsvin bör leva ihop med en artfrände. Man stympar bara inte djur – varken psykiskt eller fysiskt!

Regler för operativa ingrepp, katter och hundar Jordbruksverket:
”D
et är förbjudet att operera eller ge sprutor till djur om det inte är befogat av veterinärmedicinska skäl. Det innebär till exempel att det inte är tillåtet att operera bort stämbanden på en hund för att hindra den från att skälla, eller operera bort klorna på en katt så att den inte kan klösa.
Du får heller inte göra ingrepp som förändrar utseendet på din hund eller katt. Svans- och öronkupering är inte tillåtet om det inte är befogat av veterinärmedicinska skäl. Det är inte heller tillåtet att göra hål i öronen på djuren för att sätta dit örhängen.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s