Kamp för ledarhundars tillträde i samhället


”Varannan gång hon försöker ta sig in på en restaurang, ett kafé, gym eller något annat uteställe i Stockholm blir hon nekad eller hamnar i en diskussion kring ledarhunden.”

Ida Östlund trycker nu på för ny diskrimineringslag för Sveriges synnedsatta med ledarhundar – och även andra grupper som behöver sina servicehundar för att komma ut i samhället och kunna göra det som andra tar för givet.

”I Norge och Finland är det förbjudet att diskriminera ledarhundsförare. Men inte här. Och i förslaget till den nya diskrimineringslagstiftning som är ute på remiss just nu så tas inte frågan upp. Det är skamligt att Sverige ligger så efter. Vi blir begränsade från att röra oss fritt i samhället, säger Ida.”

Den här artikeln i Sydsvenskan från 27/10 2016 representerar många intressanta sidor av problemet. Läs: Service -och ledarhundar förbjudna på arenan i Lund :
Arenachefen Berne Nilsson har tagit beslutet om förbud mot servicehundar och ledarhundar för synskadade.
-Har ni kollat upp hur mycket personer med allergier påverkas av att en hund kommer in i arenan?

Berne Nilson på arenan i Lund svarar: ”Nej, det har vi inte gjort. Detta är en allmän bedömning, man läser ju nästan dagligen om problem med allergier. Jag tror inte att man behöver göra några större studier för att veta att detta är ett problem.” Men han vet egentligen inte omfattningen av hur lite problem som egentligen uppstår. Medverka till ett samhälle tillgängligt för alla istället för att surmulet dra in nosen och bara säga nej rakt av, för att ”man läst att det kan finnas svårigheter”?

På Stadionområdet i Malmö är däremot service- och ledarhundar välkomna, även inomhus. Där löser man problem som kan uppkomma.

 hans-and-pawVi på bloggen anser – att för att lösa de farhågor som olika intressenter, såsom arenor kan ha så vore det absolut inte svårt för dem att upprätta en publikavdelning där hundar är tillåtna.

Samt kanske biljettköpare vid beställning kan uppge om de har svår pälsallergi? 

Självklart ska man respektera en allvarlig allergi!
Men väldigt få pälsallergiker får besvär av en hund några meter bort.

”Astma- och allergiförbundet och Synskadades riksförbund har gemensamt slagit fast att hundallergiker och personer med ledarhundar har samma rätt och bör försöka komma överens med god vilja.”

En samarbetsvillig inställning behöver spridas och även markeras med ett starkare skydd i lagen.

Fy säger vi! Eller WOFF!

Länk till ett mer ovanligt tillstånd, om; en hund som var allergisk mot människor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s