Sprid inte utan att kolla upp – bli inte någons idiot!


Så här går det till att spela på känslor och sprida falska nyheter.
-Och vad man kan göra för att bli lite klokare – källgranska.
Dessutom ger varje besöksklick klirr i kassan hos oseriösa sidägare.

Se den här korta filmen från Metros Viralgranskare om hur tokigt det kan bli om ingen tar reda på fakta med kritiska ögon. Filmklippet är från artikeln, på engelska: Så här ser välden ut utan källgranskning

Många som ser klipp och länkar med hemska bilder om fruktansvärda händelser blir – helt naturligt – väldigt upprörda och sprider utan att tänka efter vidare de falska nyheterna som egentligen är ett hopkok av grymma bilder med en upprörande historia – inte har med varandra att göra. De här inläggen är skapade för att skapa svallande känslor, spä på fördomar från vissa – och för att sidan ska få besökare. Ju fler klick en sådan här skandalsida får desto mer intäkter. Ditt besök där kan ge den bedrägliga skaparen 50:- från annonsörer. Eller är programmerade för virusspridning till din dator?

-Sedan på de mer lättsamma ständigt uppdaterade sidorna uppges inte alltid datum på när något först publicerades. Det är skitdåligt vilket gör att något som verkligen hänt kan delas som en färsk nyhet fem år senare. Och det känns pinsamt när någon påtalar det som kommentar när man spridit något gammalt. Det är en träskmark!

Här hos Metro visas en tydlig skandalnyhet som de granskat. Och: Schampo kan inte orsaka sådana skador 

Men; Googles sökresultat kan manipuleras, som här om Trump och för ett par år sedan kom en bajshög upp som bild om man sökte på SD. Så sök källan, som hos företag, myndigheter, personen själv – inte skandalerna.

Det är du, du, du och Du - och jag som bestämmer hur internet och samhället ser ut

Det är du, du, du och Du – och jag som bestämmer hur internet och samhället ser ut. Bli ingen marionett – ta makten över vad du sprider!

Undvik att sprida förtal och rykten – och att hänga ut människor.  Sällan vet man hela sanningen innan man blir arg..

Tar man i skit blir man smutsig. Tänk om man i efterhand får alla fakta på bordet och det visar sig att man bidragit till att skada någon annan?

Låt myndigheter ta hand om rättsskipning- det är bäst – även om de också kan göra fel. Till dem har ju alla rätt att överklaga för att få sin sak sakligt och rättsligt prövad. Och det är väl vad de flesta själva vill?

3 svar till “Sprid inte utan att kolla upp – bli inte någons idiot!

 1. Ping: Ifrågasätt gärna Seths hundkompetens | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

 2. Helt rätt! Det är viktigt att kolla upp vart informationen kommer ifrån. Det leder mig till min fråga. Vad har du för utbildning när det gäller hund? Hittar inget om hund i ditt CV.

  Gilla

  • Seth verkar ha fått ”kräksjuka” så bloggredaktören skriver ett första svar – sakligt nog.
   Du ställer en bra fråga! Hur tänker Du om hur ett CV ska vara – från Seths liv med hundar sedan omkring 45 år tillbaka?Några punkter om Seth Sjöblom, från det där långa hundlivet, som inte satts på CV:n eftersom det är en livshistoria.
   Ska vi försöka reda ut det här så långt vi kan ihop? Kan bli ett intressant blogginlägg för många andra, att vi diskuterar det här. Om du vill – hoppas det. För annars skrivs det inte – man behöver bolla! 😀
   Men först – hur tycker du att ett pålitligt ”hund-cv ska se ut”?

   -Seth är uppvuxen med en mamma som var veterinär, så han fick lära sig mycket om hundars anatomi och sjukdomar då han hjälpte henne på hennes praktik och även tog del vid operationer. Det bidrag nog till en del fysiologisk kunskap bredvid kurser Seth gått (men för kunskapens skull, inte diplomens). Och sedan kommit väl till pass.
   – Med några lärande bitskador – från barnsben fick (tvingades) Seth rasta även de mest aggressiva (ev.) blivande militärtjänstehundarna som hans far Stig Sjöblom som mångårig konsult tränade för Sollefteås dåvarande statliga hundskola.
   – Seth började i 12-årsåldern att assistera sin far vid lydnadskurser, men, nej, han har inte diplom från detta, dessa år. Och det vill han nog inte ha heller.
   – Seth tog tidigt avstånd från sin fars och den tidens (1960-70-talets) hårda metoder och han själv skapade istället relationer och kommunikation med dessa förut kvästa hundar. De kom till Seth om de båda kallade. Till faderns förtret, så Seth drog ut i skogen med hundarna varje skolledig helg och övernattade med dem där och delade en falukorv.
   – Seth började i 16-årsåldern att köra hundspann på fritiden. Det var hans stora intresse under ca. 30 år och han drev sedan med sin dåvarande sambo ett vildmarksäventyrsföretag i fjällen under 8 år då Seth ledde tio oerfarna turister på egna spann genom ödevidder, genom snöstormar – men alltid med koll att hundarna och även människorna klarade sig fysiskt och mentalt. För turisterna var det en särskilt stor påfrestning – och de behövde mest coachning som ibland blev livsförändändrande. Hundarna var ju redan vana och säkra och i god hand- och slädhundarna älskade att dra under Seths ledning.
   – Kunskap om hundars fysiologi – om muskler och annat, samt svagheter och sjukdomar – djup kunskap om att elitträna hundar skadefritt och låta dem vila, anpassa kosten, varva ner, varva upp mellan säsongerna och vård vid valpning, det krävdes med de 75 draghundar han hade åt gången under 7-8 år. 75% var icke steriliserade, utan okastrerade hanhundar – men hela flocken – som i vardagslag levde ”familjevis” – höll sig faktiskt lugn och solidarisk – med Seth som ledare. Fult ord?
   – Seth värvades för att dra igång svensk draghundsport och verkade där åren 1997-2000 för att skapa det bästa draghundsteamet inom medel -och Långdistans. Ett landslag jippie. Med Seth som ansvarig kapten, både för träning, foder, ha öga för skador på hundarna, om det än gällde en liten nästan osynlig hälta på ett ben för en infektion mellan tårna. Precis så som han regelbundet besiktigade sina 75 slädhundar, så att de blev undersökta och behandlade.
   – Välmående friska hundar i exemplarisk hundgårdsmiljö med ett miljötänk som diplomerade dem tre år i rad, gjorde att Länsstyrelsen hade Seths och sambon Gittans verksamhet som ”visningskennel”.
   – Seth har gått hundutbildningar för att han varit intresserad, men han har antingen inte diplomen kvar, eller har inte känt behov av att ha bett om ett.
   – Seths större ”yrkeskarriär” har handlat om att lösa problem effektivt på hög nivå – men hundar har alltid varit ett gemensamt samtalsämne med många förhandlingspartners.
   – Som chef och elevmentor har Seth visat hur man får ihop ett arbetsteam med motivation – inte straff.
   – Men det är de som blivit hjälpta av Seth som kan sätta högsta betyget på om Seth är kompetent nog.
   Seth har också föreläst, bland annat hos David Selin på Hundutbildningsgruppen – som anser att Seth Sjöblom har en särskild kompentens om hundar. Men, som sagt innan – Seth har inte samlat diplom och minns inte allt om hundkurser eftersom det varit en passion i.o.f väl underbyggd – men inte ett jobb.
   Men – Seths goda rykte sprider sig från mun till mun på sakliga grunder. Kanske inget för en CV – vet ju att för många som kämpat sig genom diplom efter diplom har svårt att jämföra. Men bäste man får jobben – kort sagt!

   Men ibland kan en CV” också vara ner tragisk. 😦 Läs om..
   https://sethsjoblom.com/2015/08/23/ring-poolia-efter-diplomerad-utbildning/

   Med vänlig hälsning blogggredaktören Victoria med en sjuk Seth.. Men han återkommer nog snart! 😀

   SVARA GÄRNA!!! Vi älskar meningsutbyten. ❤

   Med vänlig hälsning Victoria Qvarnström

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s