”Duracell-labben” till veterinär först – del1


Nu – efter veterinärbehandling är det äntligen dags för Seth att börja arbeta med hundens beteendeproblem. Fallbeskrivning och Seths slutledning efter första besöket börjar här med mailet från matte:

”Hej, vi är en stor familj med en labrador på sex månader. Han är mycket aktiv och alltid glad. Jag är hemma på heltid.

Vi har ingen erfarenhet sen tidigare av hundar. Vår älskling håller på att få oss alla galna. All vakentid kräver han fullt fokus, annars biter och hoppar på oss. Det låter som ett litet problem, men det är stort för oss.

Jag har också problem när jag går ut med honom, det gör jag minst 80 minuter om dagen. Men nu är det problem då han drar och gör utfall mot allt i hans väg!

Han väger 25 kg och jag har svårigheter att kontrollera honom på ett säkert sätt. Utfall – jag vet inte om det är på ett lekfullt sätt, men svansen är hög. Men han biter mer när han är glad o pigg. /Hälsning matte och mamma”

”Duracell-labben” ständigt på högvarv

Seth träffade familjen, observerade hunden och ställde frågor.

Seth testade sedan att få hundens uppmärksamhet och hantera den. Men labradorpojken var extremt överenergisk, högt och lågt, överallt samtidigt. Okontaktbar i princip – nästan värre än Seth någonsin träffat på, med exakt dessa symptom.

En helt annan hund i crazy-mood

En helt annan hund i crazy-mood, som förhoppningsvis bara är normal glädje, utan stress

Fysisk ohälsa att behandla först

Seth såg att hunden visade tecken som han sett förut på hundar med hälsoproblem. Det är svårt att rakt av beskriva hur Seth kan avgöra skillnaden mellan exempelvis tonårstrots, en mental blockering, annat eller något fel på hundens fysiska status. Det handlar brett om kunskap och erfarenhet från 45 års hundliv – och känslan.

Seth rekommenderade ägarna först och främst – innan vidare åtgärder med hundens beteende – en veterinärundersökning hos Gustaf Elsing på Lerums Djurklinik. Vi samarbetar med dem eftersom de helt enkelt är duktiga och empatiska.

Matte fick en akuttid hos Gustaf efter hon berättat vad Seth sagt och framförde Seths två misstankar till veterinären. 1) Behov av blodprov på sänka för att se om hunden hade en infektion. Det visade sig att hunden hade en mycket kraftig infektion i kroppen och han sattes omedelbart på en antibiotikakur, då han efter en vecka började visa ett bättre beteende.

Problem 2) Sett misstänkte också en oharmoni av hormonöverflöd. Vissa hanhundar, då särskilt vanligt hos labradorer, har ett ohälsosamt överskott av den manliga hormonet testosteron som påverkar mentalt så kraftigt att prognosen framöver för att få en stabil hund blir mycket dålig. Sterilisering kan då vara den enda hjälpen för hundens bästa. Annars kommer hela hans liv styras av den sexuella driften.

Nu är även labbekillen så ung, och då ökar chanserna för att avbryta en negativ utveckling. Det kan bli ett inlärt beteende, när man vet men väntar för länge.

När hunden tillfrisknat från infektionen steriliserades han kirurgiskt. Det var veterinären rådde om att det var det bästa för hundens totala hälsa.

Ägarna är lite skakade. Utan veterinärundersökningen hade det kanske inte funnits en busig labbe kvar att beteenderehabilitera! Idag är han som en helt annan hund och nu ska Seth och familjen köra vidare. Fortsättning följer, för det finns en del att ta tag i framöver. Men nu utan hindrande sjukdom.

Apropå: Vad är infektion och vad är inflammation? Jo, inflammation är kroppens försvar mot en infektion.

lerums-staendeOm vår samarbetspartner Lerums Djurklinik dit Seth tidigare skickat andra hundar som han sett fysisk ohälsa hos, vad det än må gälla och veterinären gett medicinskt behandling.

Det vore omöjligt för Seth Sjöblom att göra ett gott hundcoacharbete utan att berätta om de hälsoaspekter han kan se.  

Seth har haft mycket kontakt med Lerums djurklinik om sina egna hundar under åren, då med veterinär Jörgen Nilsen. Gustav Elsing tog över när veterinär Jörgen Nilsen gick i pension och bär fanan skickligt och högt. Därför samarbetar vi och Seth har ”skickat” andra hundar i behov av medicinsk hjälp till Gustav – med framgångsrika resultat för att behandla medicinska frågor innan man ens kan tänka på beteenderehabilitering.

Man måste se helheten – och det är Seth Sjöblom duktig på. Man kan själv inte läka allt och då söker man andra specialisters kompetens så att det blir bra i slutändan.

/Med vänlig hälsning hundcoachen Seth Sjöbloms bloggredaktion

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s