Vargattacken i Kolmården samt om dominans


Varför ska man bjuda in besökare och stressa frihetsbegränsade fångna djurs liv ännu mer? Det är ju inte för djurens skull. Och hur är det lämpligt att i allmänhet hantera starka hunddjur?

Snälla nån! Släpp inte in besökare till vilda djur. Vad är det för mening med det –  att djuren stressas i onödan enbart för människans skull. Egentligen skulle det kännas mer rätt att stänga ner alla djurparker. Visst är människor så enfaldiga att de oftast behöver bli nära känslomässigt berörda för att skänka pengar till välgörande ändamål. Antingen klappa på en len päls, eller beskåda ett pådrag i en stor ”gala” på TV.

En bred DNA-bank ett motiv för djurs fångenskap

Det handlar ibland om att bevara arter, med att hålla vissa djur för att försöka föröka utrotningshotade djurstammar med befruktning då man noggrant kontrollerat DNA för att undvika inavel och få fram starka och friska djurindivider. Helst med mål att kunna placera dem i den vilda miljön där de hör hemma? Och då ska de, absolut inte vänjas vid människor. Men även de så kallade avelsdjuren bör lämnas i fred i sin ursprungliga flock för att kunna leva så naturligt som möjligt och fostra sina ungar där.

Djurparker är inte naturliga

Det är skamligt att utsätta vilda djur för människors egoistiska behov. Djur borde etiskt sett inte ens bo inhägnade för att beskådas – och klappas – av besökare. Vad är det för trams? För att visa vargars normala liv kan smygfilmade naturfilmer ge en mycket bättre insikt om hur vargar och andra djur egentligen lever i det vilda.

Läs sedan forskningsrönen inom etologi – djurlära – om att vilda vargar tydligen inte alls har en maktfullkomlig nedtryckande Alfa-ledare, utan att maktutformningen i en flock är av ett mer plant slag, att stämningen är mycket mildare då alla individer i flocken gör de uppgifter som de är bäst på.

Forskning på fångna djur säger inget om hur de fungerar som vilda.

Däremot lever människan idag ett annat liv i symbios med våra domesticerade hundar – som kan kräva en mänskligt ledarskap – men då utan fysiskt eller psykiskt våld.

Vad hade människorna ens i varghägnet att göra?

Om de nya filmerna och vittnesmålen efter att en ensam vargskötare dödades i varghägnet på Kolmården. En ny film visar en kvinna som fick en varg på armen och sparkade mot dess mage för att försvara sig. Ingen runt om ingrep med att försöka dra bort vargen bakifrån. ”Kvinnan menar i förhör att hon gått bredvid erfarna skötare, men inte fått någon formell utbildning i hantering av varg. Vidare säger hon att hon sparkade vargen i självförsvar och att det inte är en metod hon fått lära sig.”

Sedan sägs skötarna ha haft en dominerande stil mot vargarna i Kolmården. Vet inte om det stämmer, men ärligt talat, hur tänkte de då i.s.f?

Seth Sjöblom – om  hundar och dominans

Få en hund  att frivilligt sluta upp vid ens sida? Utmana inte med skrämsel. Gå inte in i kamp om ”rang” för att försöka dominera överifrån som en furir! Det är dömt att misslyckas. Både för att djuret/hunden inte förstår och för att ett så respektlöst kränkande beteende från människan bara inger misstro och triggar hunden till vaksamhet och möjlig kamp.

En hund som trycks ner förstår inte ens vad den gjort fel, eller tydligen ska göra, bara för att en människa som ”lydnadsinlärning” kastar omkull den på rygg. Hunden blir bara mer osäker.

Och vilken människa kan vinna fysiskt mot en kraftfull kränkt hund? Visa respekt. Man måste bygga upp en respektfull relation som skapar förtroende. Var tydlig och vänlig, men med uttalade gränser.

Skrik inte åt hunden. Du beter dig bara frustrerat och är konstig. Och hunden skräms, kanske skäms – men utan att förstå vad som menas.  Sedan kanske den själv börjar göra samma sak, bete sig med aggression då det är det som den lärt sig från fostraren.

Man kan vara bestämd med mildhet – bara man är tydlig och kan avläsa och svara på djurens signaler rätt. Men utgå inte från att människan är en överlägsen varelse med all rätt.

Kanske intressant att läsa på bloggen, om hundar:
Våldsamma hundtränare och evighetskonsultationer

/Med vänlig hälsning Seth Sjöblom med bloggredaktion

-Med förhoppning om att Kolmårdensfallet belyses från alla sidor och kanske påverkar djurhållningen positivt och förhindrar fler tragedier.

Tillägg, från

4 svar till “Vargattacken i Kolmården samt om dominans

 1. Ping: Vargexperten Runar C. Næss förmedlar ett budskap | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

 2. Håller med. Finns inget naturligt med det hela alls…

  Gilla

  • Nej, det är ganska sorgligt. Speciellt att se filmen där vargen får motta sparkar i magen. Varför ingrep ingen skötare, och inte minst – eller hade kol nog at undvika incidenten. Det hade inte skett om inte ”turistuppbådet” släppts in till vargarna. Tro fan att djuren blev uppjagade!

   Med vänlig hälsning redaktionen

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s