Koppla på, inte av i naturen – koppel bra verktyg


Vad den här kvinnan exakt menade vet vi inte. Hon verkar kanske lite ”ding” –  men mest drabbad av hybris, Gudakomplex – och var stensäker på att hon i precis alla situationer har total lydnad på sin hund. Eller så var hon bara lat och egoistisk.

Kvinnan gick med lös hund – men hävdade att hon hade ett ”osynligt” koppel. Ett mentalt koppel hävdade hon själv, när hon för andra gången samma dag observerades med sin hund lös – på en ö i Kosterhavets Nationalpark. Hade hon lyssnat på Tillsyningsmannen första gången så hade saken varit ur världen.

Kvinnan ska trots den upplysningen ha struntat i att koppla hunden och blev i stället andra gången hon blev påkommen polisanmäld. Hon har nu dömts till
2 000 kronor i böter för förseelse mot områdesskydd, skriver Bohusläningen.

-Om jag själv är säker på min bilkörning  – jämförbart med hundhavande – så måste jag ändå ta in i beräkningen att andra kan ha sämre omdöme och bete sig idiotiskt och att allt kan hända. Skit i vems fel det är – alla måste göra allt för att avstyra olyckliga incidenter. 

Att alltid totallita på sin hund, låtsas att inga löptikar ens kan finnas i närområdet – agera som helt säker på att inget vilt kan hoppa upp mitt framför hundens nos och dra iväg eller att andra hundar kan gå till anfall?

Det är dum-naivt att fästa sig vid inställningen att något sådant aldrig kan hända – eftersom man tycker att man är superkompis med sin hund till den grad att man sitter ihop i hjärnan och själen i alla lägen.

Kosterhavet är det senaste tillskottet i vår flora av nationalparker. Den är också Sveriges första marina nationalpark. Besök den eller någon av de övriga 28 parkerna. Foto: Kjell Holmnér / Light vision.

Kosterhavet – Sveriges första marina nationalpark. Foto: Kjell Holmnér / Light vision.

Koppeltvång gäller alltid i naturreservat. Det finns flera sätt att skydda natur. Naturreservat är det vanligaste sättet, medan Nationalpark är den starkaste formen av skydd. Vad finns det att ifrågasätta med det, för en natur -och djurvän?

Naturvårdverket om hund lös i naturen. Normalt ska hundar hållas i koppel i naturen mellan 1 mars till 20 augusti. ”Om en hund ska hindras från att springa lös måste den i de allra flesta fall hållas i koppel. Det är bara extremt väldresserade hundar som kan få gå lösa under tiden 1 mars till 20 augusti. I praktiken får hunden, om den är lös, vara högst någon meter ifrån dig. Du behöver ha sådan kontroll över din hund att det motsvarar ett osynligt koppel. Ordet ”kopplingstvång” eller ”koppeltvång” finns däremot inte i lagstiftningen, förutom i rennäringslagen som i vissa fall kräver att hundar hålls i band eller instängda.”

Det finns ibland olika regler inom naturreservat – som man på förhand kan kolla upp per kommun.

Det är till syvende och sist väldigt få som har total lydnad på sin hund. Det var nonchalant av kvinnan att ignorera reglerna, som också i ett Nationalparksområden gäller för alla. Naturvårdsintressen brukar inte vara slumpmässiga. Däremot kan hundars intressen vara mer oväntade, vad än ägaren vill tro.

Sabba inte för miraklen i skogen
Budord från Seth – lita inte helt på din hund

/Med vänlig hälsning hundcoachen Seth Sjöbloms blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s