Weightpull – skadefritt med Landslagscoach


Som säkert någon har noterat så har hundcoachen Seth sjöblom varit Landslagskapten inom Svensk Draghundsport, själv ägnat sig åt drag med hundar i 30 år och varit framgångsrik när han tävlat inom medel -och långdistans.

Även en hundförare tvingas hålla en mycket hög fysiskt kapacitet, eftersom det krävs att man hoppar av släden och själv springer i djupsnö en stor del av loppen, och puttar på släden uppför backar. Där gäller det att ha pizzabitar innanför jackan för att inte ta slut.

Även en hundförare tvingas hålla en mycket hög fysiskt kapacitet som idrottare, eftersom det krävs att man hoppar av släden och själv springer i djupsnö en stor del av loppen, och puttar på släden uppför backar. Där gäller det att ha pizzabitar innanför jackan för att inte ta slut helt..

Att ha en polarhundkennel, som Seth haft med aktiva draghundar, kräver en grundmurad kunskap för att hundarna ska må bra kunna prestera på hög nivå och absolut utan att skadas. Hundarna behandlades som de elitidrottare de var.  Hundarnas träning, sommarvila med lätt upprätthållande motion samt rätt foder anpassat alla säsonger med mellansäsonger och vid valpning. Hur man utbildar en hund för att gilla att dra och hålla 75 hundar i flock, varav 75% okastrerade hanar att umgås utan trubbel – då Seth var flockledaren. Sen – tre timmars föreläsning om vård av hundtassar, skador och sjukdomar kan Seth ge på stående tass.. fot. Kan lätt bli till fem timmar.

Att tävla drag med hundar är ingen ny fluga. Enuiter/eskimåer har alltid hållit tävlingar med sina draghundar. Idag kallas sporten att låta en hund dra en så stor vikt den kan för Weightpulling, Weight pull, WP. 

Activedogs beskriver: ”Weightpull förkortas WP och är en ganska ny sport i Sverige. WP kommer ursprungligen från USA och redan på 1800-talet slog guldgrävarna i Alaska vad om vem som hade den starkaste draghunden. I några av sina böcker berättar den dåtida författaren Jack London om detta.

Dagens Weightpull i Sverige skiljer sig mycket från den i USA idag. Här i Sverige är Weightpull hårt reglerat och man tillåter inte att hundar hetsas med bollar t ex. Reglerna skyddar hundarna så att de inte kan tvingas till att dra, utan genomför uppgiften på ett lugnt och metodiskt vis. WP går ut på att hunden ska dra en vagn lastad med vikter 4,8 meter på kommando. Momentet i sig är simpelt, men träningen är desto mer komplicerad och tidskrävande. Det är ett styrkeprov både vad gäller muskulär och mental styrka och för att få en framgångsrik weightpullhund måste man ingjuta ett självförtroende av stål i den. Alla hundar får och kan vara med. På en tävling kan man få se allt från Kinesisk Nakenhund till Grand Danois.”

Om Weight pulling skriver Wikipedia:
”Weight Pull är en modern variant av svunna tiders ”freighting”, vilket var benämningen på det arbete som draghundar utförde i Nordamerika under guldruscherna i terräng som var omöjlig för hästtransporter, samt i Alaska och Kanada innan flygplanets tillkomst. [..] Tävlingsmomentet utgörs av att hunden, på givet startkommando från föraren, skall dra en lastad vagn eller släde 4,8 meter (16 fot) från start till mål. Underlaget är antingen jord (dirt), matta (carpet), gräs eller snö och vagnen har antingen luftfyllda däck eller går på räls. För att draget skall bli godkänt måste det påbörjas inom en utsatt tidsrymd och avslutas inom en fastslagen tidsgräns. Hundarna delas in i olika viktklasser och den hund som dragit mest vikt koras till segrare i sin grupp. I några tävlingsorganisationer beräknas ”pound for pound”, ”kilo för kilo”, (P4P) för att kora segraren, vilket innebär att den hund som dragit mest i förhållande till sin egen kroppsvikt koras till klassvinnare. Om två hundar dragit samma vikt eller P4P vinner den hund som genomförde draget på kortast tid. Det finns ett flertal tävlingsorganisationer världen över och tävlingsreglementena skiljer sig åt mellan dessa. I Sverige arrangeras majoriteten av Weight Pull-tävlingarna av SWBA..”

Rekommenderar varje draghunds -eller draghundsklubb för en föreläsning av Seth eller någon som arbetat så professionellt som han gjort. Det finns alltid något nytt att lära. Och främst deltagarna ha möjligheten ställa frågor efteråt, som diskuteras på seriös nivå. Varje aktiv har säkert en del frågor för att fylla i sin kunskap för göra sitt bästa för och med sin hund. Seth har ju också lärt sig av andra och förmedlar gärna sin syn på saken. Med väldigt högt i tak. Tävla med hundar på hundars villkor är något som Hundsverige förstått är det bästa.

Föresläsningssugna? Maila sethsjoblom@gmail.com

Relaterade inlägg från bloggen:
Elitdraghundar i sommarvila
Framavel av elitdraghundar

Hur får man iväg tio draghundspann?
Akutvård av hundar långt ifrån civilisationen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s