Budord från Seth – lita inte helt på din hund


För ert förhållandes skull ska du få hunden att känna att du litar på den till 100%! Men du ska själv ha en reservation. Förstå och ta ansvaret med inte lita på din hunds beteende mer än till runt 90%. Men aldrig till 100% från din sida!

 Ett av hundcoachen Seth Sjöbloms ”budord” är att, eftersom en hund är en egen individ – har det den har och är från uppväxtpåverkan och rastypiska beteenden – som jakt, vakt, att gräva gropar för att leta efter råttor – så har den också ett eget sätt som inte är ont. 
Din hund sitter inte helt ihop med din hjärna – som med sladdar.. Ömsesidig kärlek är en sak. Men förstå att hunden är en egen individ.
mind in a leash
Håll alltid ett öga på dess hundinstinkter. Då kan du skydda hunden från att bli helt missförstådd då den bara varit som (d)en hund (den är). Då du kanske trott att den aldrig skulle reagera på en hare, eller inte rusa fram mot en berusad viftande person och hoppa upp och skälla varna med öppen mun och ge en människa repa. Och klassificeras som en livsfarlig hund, för att den skrämde. Typ ”mördarhund”?
Allt som kan leda till avlivning av en hund – som kanske inte ens skadade någon med mening, bara hoppade upp. Men kanske fällde ett litet barn!
Eller så är en hund verkligen olämplig mentalt om den gått för långt med ett aggressivt beteende. Då får man inse den hårda verkligenheten och ta konsekvenserna.
Många hundar är bara ouppfostrade men kan ställa till det stort.
Man kan gärna höra av sig till Seth för en beteendebedömning innan avlivning. På riktigt! Han har kunskap om alla professionella tester som finns för att bedöma hundar förutom hans förmåga av att läsa en hunds minsta min och signal och förklara det.
Och sedan de vanliga – för många helt självklara – råden; släpp inte en hund lös i bostadsområde. Gå och rasta i koppel. Har du dessutom märkt att dina kompisar är osäkra på hunden när de kommer på besök. Se larmvarningen, som kan sluta illa.
Annars – omplacera hunden så den får ett bättre liv då du är närvarande och hunden lever tryggare. Och berätta då allt! Med allt för många hundar som omplaceras så tiger ägarna om de problem de haft för att de skäms. Men för i h-e? Det blir större chanser för hundens överlevnad att alla vet allt – för att hitta den mest lämpliga omplaceringsfamiljen.
Hundar beter sig som hundar om de inte fått rätt socialisering och fostran. Vad ska de annars göra? Ingen annan levande varelse går att lita till fullt ut.
-Kan du alltid lita till dig själv till 100% i alla situationer?
Ta hand om ER – med förstånd!

Ett svar till “Budord från Seth – lita inte helt på din hund

  1. Ping: Koppla på, inte av i naturen – koppel bra verktyg | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s