Könsneutralt för matte och husse; ”MUSSE”


I dessa hen-tider tycker jag att vi kan kalla hussar och mattar – alltså alla hundägare – för det det sammanslagna uttrycket ”musse” – oavsett kön. Musse – det borde in i Nyordslistan. Jag tycker det behövs!

pluto-0

Nyordslistan är en uppdatering från Språkrådet om ord/uttryck som hittats på och börjat användas och spridas i det svenska språket. Det kan vara ett begrepp som fattas inom något område eller ett modeord. Ett språk utvecklas ju ständigt. Och allt sprids så snabbt idag.

Insamlingen av nyord sker främst genom läsning av dagstidningar, men belägg samlas även från till exempel tv och radio och även tips från allmänheten. Några av orden som under åren kvalat in:

Finanssmälta, kalsongbadare, kosläpp, bilmålvakt, e-avfall, e-sopor, geotagga, integrationslots, kroppsskanna, mikroblogg, papperslös, stickgraffiti, (ett bra) säg, cisperson, fotobomba, gäri, klickfiske, mobilzombie, nerväxt m.fl.

En utveckling av vårt språk – från folkmun,  som det alltid gått till.

Det könsneutrala uttrycket ”hen” är praktiskt. Det är bättre än att skriva ”den” om en människa? Det är ett ord!! Inte att kalla någon könlös. Vill fokusera på det viktigaste – men kan ju inte använda ”musse” utan att det accepterats i bredare, så att folk förstår.

– Skriver man så mycket som jag gör så bromsas man något om sakfrågan, av att tvingas gå omvägar från själva ämnet för att förklara om det är en matte eller husse – om könet inte är viktigt för själva storyn. Hunden och dess beteenden brukar vara i fokus – och alltid måste ägaren nämnas.

Vi som har hund tycker ju heller inte alltid om att en hund enligt lag kallas för en ägodel. Musse känns bättre! Det är i.a.f inte en höna/hen på engelska. 😉 Och trevligare än ”hutte”.

Kanske det också är mycket lättare för läsaren utan alla slingringar kring hon och han – som t.o.m kan råka kallas för ”den” utan hen-reformen?

Mer om nya ord

  • Den här nyordsidan – Luxikon verkar vara en mer inofficiell och användarpåverkad sida? Men det är intressant: ”Luxikon är en webbplats med ord. Dina ord, andras ord, ord som används ofta, sällan och ord som inte fanns förrän nyss.”
  • En lista över chatt -och SMS-förkortningar. Både smart skapade ord och praktiskt, men som jag bara kan använda till vår tonåring.
  • Urban Dictionary har svar om okända ord och förkortningar, som också används internationellt på internet.

Med vänlig hälsning bloggredaktören på Hundcoachen Seth Sjöbloms blogg

Ett svar till “Könsneutralt för matte och husse; ”MUSSE”

  1. Tack för det här förslaget och em så positiv text kring ämnet, tycker musse passar väldigt bra.
    Kring Hen-grejen vill jag tillägga att många använder de/dem som könsneutralt singular, lite som engelskans they/them. Många icke-binära eller ”könslösa” tycker heller inte om ordet Hen, så det ofta användes som nedlåtande mot dem då ordet precis förts in, och de använder därför pronomen såsom de/dem då de är mer bekväma med det.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s