Miraklen i skogen


Jag vill visa er något fint och fullkomligt fascinerande. Eller, ni kommer till det strax, längre ner. Men först; släpp inte hunden i naturen nu och riskera att sabba något.

Det är både egoistiskt och tanklöst grymt att släppa sin hund lös i skogen nu på sommaren för att djuren får sina ungar under de mest gynnsamma månaderna. Mellan 1 mars till 20 augusti måste du hålla din hund under extra stor uppsikt när ni är ute i naturen. Det vet och respekterar nog de flesta hundägare – så jag vill inte låta snusförnuftig. Men jag blev så tagen när jag hittade det jag ska visa längre ner..

Naturvårdsverkets tolkning tolkning av lagen – paragraftexterna finns på länken: ”[..] om en hund ska hindras från att springa lös måste den i de allra flesta fall hållas i koppel. Det är bara extremt väldresserade hundar som kan få gå lösa under tiden 1 mars till 20 augusti. I praktiken får hunden, om den är lös, vara högst någon meter ifrån dig. Du behöver ha sådan kontroll över din hund att det motsvarar ett osynligt koppel. Ordet ”kopplingstvång” eller ”koppeltvång” finns däremot inte i lagstiftningen, förutom i rennäringslagen som i vissa fall kräver att hundar hålls i band eller instängda.”

Och den myndigheten känns solid och trovärdig, ett stöd för flora och faunas bästa. Dessutom – vem har något att invända mot att förhindra blodiga incidenter eller att ungar överges till svält? 

En hund lider inte av att vara kopplad under en period även om den är mer van vid annat. Och det finns säkrare områden är i skogen att låta dem springa och ”Go a bit Wild and Crazy” och ”ha sig” med glatt humör.

Det är faktiskt just det där fria – att bara kunna leva ut och känna sig som i underbar miljö som har fler sidor än de positiva eftersom det kan påverka andra negativt. Och det existerar verkligen hundar under extremt strikt kontroll som bara ointresserat lunkar förbi varje möjligt störmoment som en del av sin matte/husse. Men de flesta hundar reagerar på spårdofter av vilt – det är ju jättespännande.

Nu till miraklet jag hittade.

Fåglarna är färdigruvade och svalorna under taknocken har fått ungar och städat ut äggskalen.

Perfekta svalungar rymdes innanför de här små skalen!

Fåglarna är färdigruvade och svalorna under taknocken har fått ungar och städat ur äggskalen. Tänk på att inte störa och skrämma djuren nu under den här känsliga perioden – även om just svalor ruvar högt upp och aldrig tar mark. Hittar ni en svala på marken så ta upp den i händerna och kasta upp den i luften – för de kan inte lyfta från marken utan är ”en sittande fågel” för att bli  rovbyte.

Önskar en trevlig sommar med god tillväxt för alla djur

Ett svar till “Miraklen i skogen

  1. Ping: Koppla på, inte av i naturen – koppel bra verktyg | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s