Inte för sent att träna upp till kantarellsök


Det finns otaliga kurser för att utbilda hundar till nyfikna och motiverade svampsökare. Och det sägs ta sex veckor – så det ska ännu finnas hopp om kantareller i korgen på höstkanten.

På Metro delar hundkonsulten Denise Persson med sig av sina bästa träningstips, som du kan träna på hemma. Köp svamp i affären att träna på.

”På Denises kurser brukar hon göra en bana med olika hål. I ett av hålen planterar hon svamp och om hunden markerar eller beter sig annorlunda vid just det hålet så belönas den. Blir din hund lätt störd av löpande tikar, vilt och trafik kan du börja med att träna inomhus. När hunden fattat kan du gå över till naturlig miljö. Tränar du regelbundet tar det inte mer än 1,5 månad för din hund att bli en duktig svampsniffare.”

Hon understryker positiv inlärning med beröm när hunden gjort rätt – som ska följa med som motivation även när hunden lärt sig – och inga bannor om hunden gjort fel.

Det finns en belöning att se fram emot efter väl utfört arbete – både för oss och hunden. Det måste det finnas!

Krydda inte bort kantarellsmaken - för guds skull! "Hårdstekta" med salt och peppar räcker gott. Men vitlöksstekta med persilja är inte illa det heller..

Krydda inte bort kantarellsmaken – för guds skull! ”Hårdstekta” med salt och peppar räcker gott.

Med vänlig hälsning ”hittar aldrig en kantarell” – eftersom ryktet verkar gå bland svamparna att ”nu kommer hon, dra ett löv över hatten!”. /V

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s