REKLAM – mot resursslöseri av trädgårdsgott


En av våra grannar kom just förbi och gav oss ett knippe rabarber! Älskar rabarber, men har det inte själv. Så rabarberstjälkarna hamnade hackade i en kastrull för att sjuda till kräm.

Påmindes då om att rabarbersäsongen börjat – och sedan kommer vinbären. Hur kan jag veta sånt, utan att själv ha en enda gröda på tomten? Jo, för att jag för 5-6 år sedan fick en idé om att förmedla frukt på internet – och startade Fruktförmedlingen på Facebook. Sveriges första frukt -och skördeförmedlíng på Internet – märk väl! För att få skryta lite. 😉 Strukturen låg redan klar för mig – att endast de som hade skulle skriva – för över 95% önskar ju och (knappt) 5% har. Efter logiken om en vanlig anslagstavla då ”sökeslapparna” inte skulle dölja givarna. Första året med 5000-6000 medlemmar så räknade jag statistik, att 500 kilo svensk obesprutad frukt och bär hade förmedlats gratis!

Fruktförmedlingen

Idéen har knoppat av sig till ofantlig omfattning – med många lokala förmedlingar, andra typ av sökesgrupper och hos Äkta Vara – som bad om min tillåtesle först innan de också startade sin fruktförmedling och de bad mig att i ett inlägg berätta på deras sida om min idé. Rekorderliga människor – för ni anar inte hur många andra som hörde av sig för att försöka tjäna stålars på den altruistiska grundtanken.

Och en förmedling av gratisved skapades på Facebook – om man städar upp och tar med sig all sly också. Min spontana ADHD-hjärna – inte jag – satte nog igång en lavin..

dn

Klart jag är stolt över min ADHD-hjärna. För själv hann jag inte tänka efter. Skapade gruppen på tio minuter när jag insåg att inget sådant fanns. Men jag började svettas lite av att efter kort tid tvingas hålla ordning på att tusentals medlemmar höll sig inom reglerna för att gruppen skulle fungera. Trodde aldrig på förhand att det skulle explodera så att jag skulle ”vara mamma” – och administrera tusentals människor. Har nog med att försöka ”administrera” en diagnosdotter med diabetes, så hon överlever år för år.

Men har som väl är, sedan ett par år haft goda och engagerade administratörer som sköter Fruktförmedlingen. ❤ ❤ ❤

Sök efter och anmäl Er till en fruktförmedling, skördeförmedling o.s.v om ni har fruktträd, bär eller annat ni inte kommer kunna ta hand om själva! eller om ni söker – nu finns det också sådana facebooksidor att hitta.

Bara ett litet sommartips i allt brus.

Ni kan läsa vidare på temat om ”Fruktförmedlingens” framfart i Sverige (och utomlands) på en av mina bloggar som jag var mer aktiv på då 2011, när jag ställde till ”underverk och spektakel”. Idag fokuserar jag mer ihop med Seth på våra barn, med fyra eller två tassar – och på underverk.

/Med vänlig hälsning bloggredaktören Victoria som vill ge en bra möjlighet att inte behöva samla ihop ruttnande frukt för att köra bort – utan bara göra andra verkligt glada!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s