Publikens frågor som breddade föreläsningen


Under Seths föreläsning i Värnamo väcktes många intressanta frågor upp av publiken. En föreläsning på en utlovad timme tog fyra timmars närvaro av Seth med samtal och spännande interageranden – även mellan hundkvällens pauser. Hundsnack har ju egenheten av att aldrig egentligen ta slut..

Kvällen blev kul för alla! Seth har ju rört sig inom det mesta hundrelaterat under 45 år då hundar betytt så mycket. Han svarade direkt på åhörarnas frågor om diverse. Han gillar det spontana, är en van föredragshållare och räds inte att hans manus rubbas – om han ens behöver ett manus.

Seth har ett sätt att prata och förklara rättframt, vänligt men utan omskrivningar så att alla förstår på ett naturligt vis. Det brukar de som han hjälpt ofta berömma honom för: ”Äntligen förstår vi och plötsligt kändes det enkelt att göra” – efter Seth förklarat och visatSeth specialitet är hundars beteende – och inte när det främst krävs lydnadsträning på en hund, men det ingår ofta initialt efter att hundens/familjens problem identifierats. Det är ändå stor skillnad på lydnadsproblem eller beteendeproblematik!

Men Seth kan också lätt fördjupa sig i specifika frågor med dem som redan vet vad terminologin betyder om mentaltester och avel. Han tog emot deltagarnas egna funderingar och de pratade om det – och Seth vet var han befinner sig inom det han kan. Men anser Seth att något inte ligger inom hans område så säger han ju det.

Deltagarna var bl.a intresserade av två frågor så vi lägger upp några länkar här som deltagarna och andra kan fördjupa sig i:

  • Hundmöten, när hundar beter sig fientligt mot andra hundar. Blogginlägg i frågan finns samlade HÄR. Men för att få hjälp med större problem som man trots allt inte klarar av att genomföra bara med att läsa Seths råd, så rekommenderas problemlösning på plats. Kanske känns det oförskämt av Seth att mena att hundmöten egentligen inte är svåra? Men det är ju alltid så att det man lärt sig plötsligt känns lättare. Ingen av oss hade lätt för att köra bil innan första körlektionen.. Tipsen som kan rädda hundmöten. 
  • Om hundar kan ha neuropsykiatriska diagnoser – som ADHD?? Vilket hos människor innebär ADHD, Austism, Tvångssyndrom/OCD och mycket annat som främst berör människor, som dyslexi o.s.v. Om allt det kan ju inte Seth svara på, eftersom forskningen inte fastställt ADHD som diagnos hos hundar. Däremot kan man hos hundar ju jämföra beteenden som ingår i diagnoskriterierna för människor. En diagnos behövs i princip inte om man analyserat ett beteende och kan ge rätt hjälp som hjälper en individ. Men hos människor krävs nästan utredning för att man ska få tillgång till hjälpen. 

Men en sak kan Seth svara på, som han är direkt inblandad i; att hundar kan ha OCD/Tvångsbeteende – hos hund kallat COCD. Canine Obsessive Compulsive (Behaviour) Disorder. Forskare har ju identifierat en gemensam gen mellan människor och hundar vilken kan orsaka Tvångsbeteende. Som kan vara väldigt olyckligt. Seth konsulterades av en familj med schäfern Texas – för att be om hans utlåtande – men utan att berätta för Seth att hundens beteende redan hade diagnosticerats med COCD – tvångssyndrom hos hund av hundneurologen Cecilia Rhodin som arbetar med internationell forskning inom sin specialitet.

Seths observationer i samtal med hundneurologen om en hund med Tvångssyndrom/COCD

Ägarberättelsen om Texas med tvång att flugsnappa även utan flugor

Rehabilitera alla hundar eller habilitera

dog-in-car-cartoon

Seth var nöjd och det hade varit så inspirerande för honom själv! Han tackar deltagarna för samspelet!

– Men som han sa där, så har han för mycket med hundarna som upptar hans engagemang att han saknas på bloggen. Uppskärpning! Bra att andra än jag, bloggchiefen insisterar på det. 😉

-Med vänlig hälsning Victoria, bloggredaktör

Ett svar till “Publikens frågor som breddade föreläsningen

  1. Ping: Härliga läsarfoton på gemenskap mellan arter | Hundcoachen Seth Sjöblom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s