Hundassisterad terapi vid funktionsnedsättningar


Nu publicerar Bräcke diakoni den första studien i sitt slag om hundassisterad terapi. ”Hundassisterad terapi för unga med flerfunktionsnedsättningar – metoder och effekter”

Boken är sammanställd och författad av arbetsterapeuterna Stina Wahl och Elin Wikström, hundförare Monica Broman i samarbete med verksamhetschef Maria Ericson och Lasse Rönnmark fil.dr. i socialt arbete vid Göteborgs Universitet.

Läs hos Härliga Hund om boken om studien:
”Med hjälp av utbildade terapihundar kan barn och unga med flerfunktionsnedsättningar göra stora framsteg. Det visar den studie som genomförts vid Habiliteringen Bräcke, som drivs av Bräcke diakoni. De oväntade positiva effekterna var ofta fler, och ibland mer intressanta än målen vi satt från början, säger Elin Wikström, arbetsterapeut på Habiliteringen Bräcke.
Boken är skriven av arbetsterapeuter, hundförare och forskare tillsammans – och ger såväl barnens och terapeuternas som hundens perspektiv. Boken bjuder på både teori och praktik för den som vill ha konkreta sätt att jobba med hundassisterad terapi. I studien framkom bland annat att samvaron med terapihunden skapade motivation till träning samtidigt som det var en meningsfull aktivitet.”

– Bräcke diakoni är en väldigt seriös verksamhet och studien verkar som en vetenskaplig undersökning av det trovärdiga slaget ska vara, ihop med ett universitet så man vet att godtagbara vedertagna forskningsmetoder följts och fullfjädrade behöriga specialister valts.

Bräcke diakoni har ett mycket gott anseende inom sin verksamhet med stor kunskap och lång erfarenhet att utan vinstintresse förbättra livet för barn med speciella behov. Deras devis och arbete innebär: ”Att erbjuda ett allsidigt stöd till barn och ungdomar med flerfunktionsnedsättningar och/eller neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och deras familjer är en självklarhet för oss. Vi finns där barnen bor, vilket ger möjlighet till tät kontakt och kontinuitet. Vi har ett nära samarbete med personer som möter barnen och ungdomarna i vardagen, såsom föräldrar, boende och skola. Tillsammans kan vi ta tillvara barnens och ungdomarnas resurser, möta deras behov och hitta strategier för att skapa en bra livskvalitet. Barnens och ungdomarnas behov avgör vilken typ av insatser som bäst främjar deras utveckling”.

Intresserad av att köpa boken – så KLICKA HÄR!

kids-with-dogs
/Med vänlig hälsning från bloggen,
som är mycket engagerad i ämnet i vår lilla ”diagnosfamilj”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s