Hundköp bör styras av medvetenhet – försäkra


DogNews rapporterade om en undersökning från försäkringsbolaget Agria under rubriken: Blandrashunden ska vara söt, sällskaplig och ganska billig.

Det som slår en är att 34% av de personer – enligt undersökningen – som skaffar blandrashundar i stort sett gör det av en slump. De har funderat lite på en sällskapshund och så får de se något sött, ofta via personliga kontakter? Kanske till överkomligt pris, strax över 5000:-

Blandraserna når dock inte upp på samma försäkringsnivå som andra hundar. ”Varför det kan man undra? Undersökningen visar att 46 % av hundägarna som säger sig välja bort försäkring och menar att de själva står för veterinärvårdsnotan om det skulle hända något med hunden. Och det gör det, blandrashundar är den grupp som oftast råkar ut för olyckor.” 

Men det kan bli oerhört dyrt utan hundförsäkring! Om din hund försvarar sig vid anfall – även mot en lösspringande hund – så är det du som ur egen ficka måste betala den andra hundens eventuella skador! 

”67 % av blandraserna är försäkrade, jämfört med 80 % av renrasiga hundar

– Av okänd anledning är blandraserna [även] överrepresenterade i Agrias olycksstatistik, det känns tråkigt och onödigt. Genom att lyfta problemet vill vi öka säkerhetstänket som ofta hänger ihop med ägarens hantering av hunden i vardagen, säger Patrik Olsson. Koppel, reflexer och grundläggande lydnad skulle rädda många hundliv.

dog what

Och 65% av blandrasägarna skolkar tydligen från valpkursen. Det kan ha att göra med både att hundarna anses ska vara ”bara sällskap” och inte behöva tränas till lydnad? De små hundarna, som ofta väljs till sällskap, är ju också lättare att hålla fast i kopplet, även om de gör utfall eller drar. Det är ingen skröna att många småhundar generellt är sämre fostrade, förmänskligade som busiga småbarn. Men en sällskapshund är också en hund.

Tyvärr gör alla hundar som gör utfall, skäller mot andra eller har ett hotfullt beteende en viss skada eftersom de kan trigga andra hundar. Men det är ofta lätt att kritisera motreaktionen från andra hundar. Det blir helt enkelt oharmoniskt i hundkommunikationen och i hundmöten.

Och när man fostrar sin hund bör man tänka på att fostra sig själv till en medveten och ansvarsfull hundägare, med försäkring och hundvett. Hunden gör så gott den kan och får hjälp till. Och den kan ju inte ringa försäkringsbolaget själv. 😉

Relaterat från bloggen:
Oförsäkrad hund – katastrofvarning
När storlek ger frisedel för hundovett

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s