Hundars närmast mänskliga förmågor


Hundar har större förmågor än man tidigare trott visar forskning. Etolog och forskare Per Jensen beskriver här om Den underskattade hunden. (2014)

Lära mänsklig språkanvändning, inte bara enstaka ord

En hund kan genom systematiskt ihållande träning visa att den förstår mänskliga ord. Det visade en psykolog i USA när han presenterade ett föremål för sin hund ett föremål de lekte med det. Nästa dag presenterades hunden för en ny grej, så höll de på i flera år.

Hunden Chaser har numera ett dokumenterat ordförråd på över tusen olika grejer. Han klarar av att kategorisera dem i grupper, typ pipleksaker eller bollar. Dessutom kan han koppla ihop dem med verb och förstår skillnaden mellan att putta på något eller hämta det!

– Det intressanta är också att Chasers inlärning i princip är linjär, han visar ingen trötthet. Normalt brukar annars inlärningskapacitet plana ut.

Känner hunden skam?

Många hundägare påstår att de kan se på sin hund om den gjort sig skyldig till något otillåtet. Är det av människornas attityd och tonfall om att hunden ska skämmas, eller reagerar hunden på det den gjort?

Det visar sig att just när hundar bestämmer sig för att sno det där godiset när de tror sig osedda, går pulsen upp liksom halterna av stresshormon. Det har man kunnat mäta. Hundarna visade också en benägenhet att röja sig själva om de gjort något bus!

”De undvek också att titta på bordet där saken hade legat. I ett annat försök skickades hundar i en labyrint mot ett föremål som de inte var särskilt intresserade av, men de hade möjlighet att avvika från den beordrade riktningen och i stället springa in till en mycket intressantare leksak. Återigen ökade pulsen markant på de hundar som var olydiga. De var också mer benägna att stanna upp och titta på ägaren när de uppförde sig otillåtet.”.

Förstår långsiktiga belöningar

Att avstå från något i väntan på något bättre, klarar också de flesta hundar efter lite träning. För människor utvecklas den förmågan vid treårsåldern.

Mer om dessa rörande människolika beteenden hos hundar samlade i boken Hunden som skäms – myt eller sanning – av Per Jensen.

Vara hund!

Vara hund som en hund!

 

Slutord från vår blogg: Hundar har större förmågor till inlärning och förståelse än människan tidigare förstått och de har också en lång tradition av prägling på människor.

Likheterna är fantastiska! Därmed inte sagt att en hund är en människa. Hunden behöver främst få vara hund på hundars naturliga villkor. Det finns en gräns för hur mycket och på vilket sätt vi bör förmänskliga en djurart – för dess egen skull. Och för att det inte fungerar, det kan ställa till problem i den ömsesidiga förståelsen.

Mvh Seth Sjöbloms hundblogg

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s