Skabb – livsfarliga parasiter


Självklart undviker man att ens hund hälsar på en sjuk hund – som har hosta eller verkar ha kliat av sin päls. Många smittor är väldigt lätt överförda. Och öronskabb är en parasit som gräver sig in i örat och under huden och kan orsaka inflammation i hjärnan. Parasiter kan inte rensas bort utan medicinsk behandling.

kliar argMan skjuter skabbrävar just p.g.a smittorisken. Och för att de plågas så svårt, tänk själv en ständig klåda och att gå en sjukt långdragen död till mötes.

Skabbrävar mister sitt naturliga skygga beteende och hundar kan personlighetförändras och kan exempelvis bli aggressiva p.g.a sjukdomen.

Läs om Rävskabb hos hund – Sarcoptes. Det är ett  tillstånd som kan bli riktigt allvarligt utan medicinsk behandling. Människor kan också smittas, men får i allmänhet endast kortvariga besvär, så kallad skenskabb.

Svenska Brukshundklubben berättar om de allvarligaste följderna av öroninfektioner

”En av de vanligaste sjukdomarna hos hund är öroninflammation, otit. Tre huvudorsaker till öroninflammation kan uppträda var för sig eller tillsammans; öronskabb, svamp eller bakterier. En allvarlig infektion som inte behandlas kan skada trumhinnan. Mellanörat infekteras då med bland annat balansrubbningar som följd. Från innerörats ben kan infektionen fortsätta vidare och gå över i hjärna och hjärnhinnor, vilket är ett synnerligen allvarligt tillstånd.

Tecken på att inflammationen gått in i mellanörat är, att hunden blir döv på det angripna örat. Den går med huvudet starkt på sned, har balansrubbningar eller går i cirklar med en lidande uppsyn.

Även inflammerade halsmandlar kan ge klåda vid öronen. På grund av mandlarnas läge inne i halsen, nära örat, kan symtomet lätt missförstås.”

Symtomen på skabb hos djur kan variera från mycket svår till lätt, knappt märkbar, klåda, även på kroppen där skabben också trivs. Klådan har beskrivits som värst på natten. Andra symtom i början av en infektion är hudrodnader, små upphöjningar (papler) i huden och mjällbildning. Därefter ses håravfall och gråvita-gråsvarta skorpbildningar. 

De första hudförändringarna på hunddjuren uppträder oftast på speciella ställen på kroppen,  vilka är framknä, has, ryggslutet vid svansfästet samt vid öronkanterna. Dock kan skador ses var som helst på kroppen. Klådan brukar bli mer besvarande nattetid.

När hunden kliar sig river den till slut upp sår som kan inflammeras och såren måste tas omhand för att undvika blodförgiftning.

Känsliga varnas för bilder på öronskabb längre ner.

Känsliga varnas för bilder på öronskabb längre ner.

Håll rutinmässigt koll på din hunds öron och hud och om den börjar klia sig mycket. En veterinär bör ställa diagnosen så att rätt behandling sätts in.

Det kan också vara svampinfektion eller något annat. Det är viktigt att man behandlar besvär som skabbangrepp snabbt, annars kan hunden få infektioner senare i livet.

Men oavsett vad som orsakar klådan så är det mycket plågsamt för hunden. Bildspel på öronskabb är lite äckligt att titta på, men det är viktigt att känna igen sjukliga förändringar. Beteendet skvallrar också, som ni läste ovan.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Uppslagsverk på Wikipedia; om sjukdomar hos hund som är bra att läsa så man förstår sjukdom och följder. Och om Demodex – en annan hudparasit.

Mvh – med en önskan om friska djur!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s