Hundar igenom vårisen-vad göra ?


Nu är våren här med svaga och förrädiska isar och när en hund går igenom isen så har vi bra kunskap om den fysiska biten hur man skall agera men vi är inte lika insatta i hur det mentala traumat påverkar en hund och det är något som vi måste lära oss att hantera bättre.

hund genom is

Jag har själv haft slädhundar som gått igenom isen och det har inte påverkat dem mentalt på samma sätt som en familjehund som gått igenom isen. Vad beror då det på ?

Med mina upplevelser och erfarenhet av det så är det så att slädhunden har varit fastspänd tillsammans med andra hundar i ett hundspann och utfört ett arbete tillsammans med de andra hundarna och med mig som ledare i situationen och då dom förmodligen känt en tryggare gemenskap och med det faktum att dom är i arbete.

En familjehund som går igenom blir väldigt utsatt och ensam i den traumatiska situation som uppstår samt den fysiska effekten med extremt snabb nedkylning.

Jag har träffat några sådana hundar som jag har hjälpt och det kan vara ett mycket svårt trauma som man måste hantera och förstå för att kunna hjälpa då hunden har varit helt ensam i vattnet och förmodligen gått igenom en stark dödsångest och hjälplöshet.

Det är lika viktigt att sätta in den rehabiliteringen omedelbart och helst vid räddningssituationen som att påbörja den fysiska uppvärmningsprocessen.

Det kan och blir lätt en tumultartad situation vid räddningen med räddningsinsatsen som förstärker hundens trauma och jag skall här ge en del av mina råd från egna erfarenheter av den situationen som kanske kan hjälpa dig och hunden.

  • Försök att agera lugnt och tryggt med hunden så att det blir så lite kaotiskt som möjligt.
  • Var så positiv som möjligt med hunden både i vattnet och när den kommer upp.
  • Påbörja att torka och värm hunden med  det som finns till hands, jacka eller vad du har.
  • Ta den så snabbt som möjligt till en varm och lugn miljö, erbjud  den något ljummet och gott att dricka som du har att blanda i vattnet, färsk kattmat, färskfoder, köttfärs, mm.
  • Ta tempen på hunden och ta alltid hunden till veterinär om du misstänker att den mår fysiskt dåligt och beroende på hur länge den har legat i vattnet. Mild hypotermi är klassad som en kroppstemperatur på 32 – 35° C, måttlig hypotermi vid 28 – 32° C, och svår hypotermi är alla temperaturer lägre än 28° C. Mer om hypotermi.
  • Skäm inte bort, tyck synd om eller gulla överdrivet med hunden för då förstärker du bara traumat. Försök att vara som vanligt.

När du försöker att hjälpa hunden ur isvaken så kan du dra i halsskinnet eller i pälsen om hunden har problem med att komma över iskanten.

OBS ! Hoppa aldrig själv i isvaken för att rädda hunden utan kunskap och rätt utrustning för att ta dig själv och hunden upp på isen igen då både du och hunden kan få panik och hunden även kan trycka ner eller skada dig med sina tassar och ben.

Var försiktig när du är på isen då det kan vara svag is och då hunden gått igenom den.

/Seth

One response to “Hundar igenom vårisen-vad göra ?

  1. Pingback: Hundar igenom vårisen-vad göra ? |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s