Djurplågeri tystas ner i stat i USA


Djurrättsalliansen rapporterar att det blivit olagligt att avslöja djurplågeri i North Carolina. Man hör ju att USA är ett land med frihet, men den politiska lobbyn är väldigt stark och det verkar oerhört korrumperat att företag kan göra precis som de vill, särskilt när det gäller djurhantering. Skäms!

Genom att filma vad djuren utsätts för har sanningen om vad som sker bakom stängda dörrar kunnat nå allmänheten. När det blev en allt vanligare metod för djurrätts- och djurskyddsorganisationer i USA att arbeta undercover för att kunna dokumentera så har det oroat kött- och mejeriindustrin, som har mycket att förlora på att sanningen kommer ut.

A bull with a white background, vectorIstället för att försöka vidta några åtgärder när djurplågeri har uppmärksammats, har djurindustrierna på flera håll i USA istället valt att försöka driva igenom lagar som gör det olagligt att dokumentera och arbeta undercover och på så sätt straffa de som bara försöker avslöja sanningen. Många av de här försöken till att förbjuda whistleblowers har stoppats tacks vare en utbredd opposition, men i några stater har åtgärder mot whistleblowers antagits.

Whistleblowers i Sverige skyddas av en lag som heter meddelarfrihet, men det är bra att läsa igenom vad som gäller. Vi ska vara tacksamma att vi har en Grundlag om Yttrandefrihet, samt Tryckfrihetsförordningen och Lex Maria då en vårdgivare har Anmälningsskyldighet för missförhållanden inom vården.

Fortfarande far boskap illa i Sverige, men möjligheterna att förändra är inte tystade och Jordbruksverket och Länsstyrelsen arbetar för djuren. Att man kan larma om missförhållanden är en rätt och skyldighet vi alla har.

Mvh Seth Sjöbloms blogg

Ett svar till “Djurplågeri tystas ner i stat i USA

  1. Ping: Förbud mot stympning av djur – utland | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s