Minskad stress av lek och belöning


Nya rön om stress hos hundar är användbara för att vägvisa hundägare om hur de ska få hundarna att må bättre, både året om och påvisa vikten av att ta tag i aggressionsproblem.

Beteendebiologen Lina Roth vid Linköpings universitet har mätt graden av stresshormonet Cortisol på 59 hundar på tävlingshundar, sällskapshundar och polis- och försvarshundar av rasen schäfer. Cortisol ansamlas i hundens hår, vilket gör det möjligt att mäta nivåerna bakåt i tiden.

Hundarna hade oväntat låga stressnivåer, förutom tävlingshundar som hade svårt att koppla av när det var lågsäsong mellan tävlingsperioderna. Att få tävlingshundar att komma ner i varv och vila både fysiken och mentalt är viktigt.

Tävlingshundar ska behandlas som elitidrottare, med anpassning av foder och träning under lågsäsong för att samla positiv energi inför påföljande säsong. Det gör alla harmoniska och mentalt sugna och ger även bättre resultat under tävling.

En annan grupp med hög stressnivå var hundindivider med aggression mot främlingar. Motsatsen gällde hundar som får mycket lek och belöning av sin ägare. En sådan positiv interaktion ger goda möjligheter att få en hund med låg stressnivå. Det är ett trevligt samband som vi vill undersöka vidare, säger Lina Roth.

Studien är den första som undersökt hur kortisolnivåerna i ett längre perspektiv varierar med årstider och livsstil. För att ta reda på om även faktorer som beteende, ålder och hemmamiljö påverkar stressnivån har varje ägare fått besvara ett omfattande frågeformulär, med ett hundratal frågor om hundens vardagsliv. Man kan vara stolt över svensk forskning!

Nästa steg är att med likadana mätningar av stressnivån också hos hundägarna för att utröna relationssambandet mellan människans mående och hundens. Det kan tyckas självklart att lugn ägare ger lugn hund. Med testresultaten på pränt blir det lättare att ge rekommendationer om stressänkande strategier.

Det finns dock studieresultat då hundar under träningssituationer presterade bättre när hundföraren visade stress och en av teorierna är att hunden då tog mer självständiga initiativ. Hur det påverkade hundarna mättes veterligen inte.

Relaterat från bloggen: Elitdraghundar i sommarvila

Mys 2

/Mvh Seth Sjöbloms hundblogg

OBS: Texten blandad från artikeln med redaktionens kommentarer.
Se länken för exakta citat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s