Beteendeproblem handlar om fel attityd – både hos människor och hundar. Dessa måste arbetas igenom främst. När beteendeproblem finns så omöjliggör det lydnadsträning. Så har man testat alla lydnadskurser och det inte fungerat – då är det sannolikt beteendeproblem. Sedan efter det primära problemet lösts så kan man gå över till lydnadsträning igen, med en fungerande kommunikation med just sin egen hund.
Vi fick ju frågan om Seth inte hade en instruktionsfilm om hur man får hunden att sluta dra i kopplet? Men en instruktionsfilm avhjälper inte beteendeproblem. Den kan ge lite vinkar om vad man ska titta efter och tänka på, men det kan bli lite fel utan allt underlag.
Att det på bloggen inte finns detaljerade metodbeskrivningar av beteenderehabilitering har att göra med samma sak. Seth går känsligt fram med varje fall, det kan inte göras efter en manual, eftersom lösningarna beror på olika omständigheter.
Det är en jättestor skillnad på beteendeproblem eller lydnadsproblem, de har olika grundorsaker och de kräver två skilda angreppssätt med olika metodik. Beteendeproblematik ligger på individnivå och alla manövrar och trix fungerar inte på alla, beroende på bakomliggande orsaker. Behandlingen måste skräddarsys för varje hund och ägare.
Är det lydnaden som brister och behöver tränas på mer? Eller är det en beteendeproblematik där man måste gå djupare in och utreda allt – för ett problem kommer sällan ensamt.
Vad är vad, lydnadsproblem eller beteendeproblem?
Lydnad är exempelvis att gå en valpkurs och börja med grundlydnadsmomenten och tekniskt lära sig hur man får hunden att gå fint, sitt, ligg, stanna och inkallning – så den lyssnar på kommandon och det blir lättare att leva ihop.
Lydnadsproblem kan vara en hund som tigger vid bordet och ägarna inte vill ha det inslaget i livet. Då får de vara konsekventa och träna bort olaten – alltså det som upplevs som problematiskt. Så långt allt bra.
Det finns också högre lydnadsnivåer som många är intresserade av och man kan tävla i. Lydnad är inte lätt, men handlar om andra saker. Lydnad är mycket viktigt, för fungerar inte grundlydnaden så skaffar man sig strax nya problem.
Beteendeproblem kan dyka upp i olika åldersstadier. Hunden kan bete sig på nya negativa sätt, som att göra utfall eller börja dra i kopplet. Lydnaden kanske plötsligt försvinner och hur man än tränar fortsätter det. Hunden kan ha en tonårsrevolt som behöver mötas på den premissen för att komma i rätt spår igen.
Men långt ifrån alla beteendeproblem handlar om hormoner och perioder. Något kan ha inträffat som påverkat hunden, man behöver inte nödvändigtvis veta exakt vad och ofta finns inte det svaret. Men de som kan läsa av hundens beteende får ett hum om problemets art.
Andra beteendeproblem kan vara att hunden rusar på dörren och vaktar lägenheten, skäller och uppvisar aggressivitet. Att hunden är rädd för någonting, en sak, en byggnad, vissa människor, de som rör sig annorlunda, har hoodie på sig eller de kan vara rädda för mörker eller köksmaskiner
Hunden får förstås reagera på sin omgivning, men om det går överstyr och man inte får kontroll på hundens beteende bör man ta hjälp att gå till roten av problemen. Man måste ju veta vad det är man ska behandla och på rätt sätt! Då behöver hunden få hjälp av någon som kan hundars beteende. Det är lite som att det är svårt att tala med ett barn och säga att spöken inte finns. Det är svårt att ändra något som känns inuti utan att prata och hitta i.a.f en vink om orsaken.
Oavsett vad en hunds historik är så analyserar Seth hela situationen och börjar inte sällan med ett helt annat problem som ägarna inte tänkt på. En hund som går bananas inne har heller sällan gränser utomhus och allt måste tas med i behandlingen. Samma regler överallt och konsekvent.
Seth arbetar med beteende inte ren lydnadsträning
Behöver hunden istället eller efter beteendekonsultation gå vidare med lydnadsträning så överlåter Seth det jobbet till någon annan eftersom det finns många duktiga lydnadsintruktörer. Seth är intresserad av hundars naturliga beteenden och blev det redan som ung. Han började ihop med sin far med avancerad tjänstehundsträning när han var 12 år och fick ta de riktigt aggressiva militärcheferhundarna. Han har sällan varit rädd för en hund – om det inte varit en extrem ”Rödzonhund”. Att kunna avgöra det är en stor fördel med tanke på Seths fokus på beteendeproblemen då många hundar försöker skrämmas när han kommer.
Seth avsnoppar dem kort och kan behöva fösa bort dem med en tillrättavisning av ett skarpt nej. Sen står hundarna snopna där och undrar vad som hände och de går ofta undan, eftersom de fått något att ”fundera på”. Seth använder inte nödvändigtvis bekanta hundkommandon, utan kan prata människospråk och be hundar ”lägga av”. Men de kan läsa och förstå vad han menar, precis som han läser av dem.
Genvägar är senvägar – och övergrepp förbjudet
Vill understryka att man aldrig får utsätta en hund för våld om någon nu trodde det?! Det fungerar ändå inte, även om det går att kuva. Man kan inte straffa eller banka vett in i någon, vilket tyvärr vissa svårare hundar fått uppleva. Problemen förvärras dessutom och kommer aldrig gå över eftersom man gjort på helt fel sätt och hunden inte förstår och kan uppföra sig. Någon annan måste komma in och göra om och göra rätt, om inte hunden hunnit bli avlivad..
Tidigare och relaterat:
Våldsamma hundtränare och evighetskonsultationer
Rätt hantering med rätt verktyg
Seth vet var och hur han ska sätta in stöten
Ping: Olycka eller äkta attack | Hundcoachen Seth Sjöblom
Ping: Seth Sjöbloms roll som beteendekonsult – eller Hundmannen | Hundcoachen Seth Sjöblom
Ping: Hundar döljer smärta och beteendet kan förändras | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg
Ping: Generaliserande bitlistor och fördomar | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg
Ping: Publikens frågor som breddade föreläsningen | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg
Ping: Bra att Anders Hallgren funderat om det s.k ”ledarkomplexet” | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg