Ovanligaste hundraserna 2015


Hundar av dessa sex raser hade inga kompisar
alls av samma ras i Sverige 2015!

Briquet Griffon Vendeen är en hundras från Vendée i västra Frankrike. Den är en braquehund och drivande hund som jagar både i flock och som ensamdrivande. Den används till drevjakthare och kanin och anses särskilt lämpad för snårig terräng. Rasen avlades fram före första världskriget genom urval av småväxta grand griffon vendéen.

Unik Briquet Griffon Vendeen

Unik Briquet Griffon Vendeen

Cão de castro laboreiro är en hundras som fått sitt namn efter en by i Viana do Castelo, Portugals nordligaste distrikt. Rasen är en av de lättare molosserhundarna. Deras traditionella användningsområde är som bergs -eller herdehundar, med uppgift att skydda tamboskap mot vargangrepp.

Unik Câo De Castro Laboreiro

Unik Câo De Castro Laboreiro

Nihon teria (japansk terrier) är en hundras från Japan. Den är en lågbent terrier med ursprung i föregångare till dagens släthårig foxterrier och liknande terrier som fördes med på brittiska och nederländska handelsfartyg under 1700-talet. Dessa skeppshundar har sedan blandats upp med inhemska hundar. Dessa terrier var särskilt populära runt Kobe. 1916 parades en av dessa Kobe-terrier med en korsning mellan english toy terrier och miniatyrbullterrier. Ur denna korsning renavlades den japanska terriern, som blev fixerad i typ runt 1930. Nihon teria har främst använts som sällskapshund och den blev särskilt populär i de växande städerna, där det inte passade lika bra med de traditionellt storvuxna japanska hundraserna.

Unik Nihon Teria/japansk terrier

Unik Nihon Teria/japansk terrier

Schweiziska stövare (berner) eller schweizerstövare, är en hundras från Schweiz, vilka används som jakthundar, och som i Sverige räknas som stövare.

Unik "Schwyzerstövare"

Unik ”Schwyzerstövare”

Slovenský hrubosrsty stavac  (ohar) är en stående fågelhund från Slovakien. Dess främsta förtjänster är som apportör vid andjakt och som eftersökshund för att spåra skadeskjutet eller trafikskadat vilt. Den anses som hängiven och uthållig. Rasen avlades fram från 1940-talet och utgår från korsningar mellan cesky fousek och weimaraner. Idén var att få fram en strävhårig variant av weimaraner med den rasens speciella silverlyster. Den slovakiska pointern är högrestare och elegantare än dess tjeckiska släkting. 1970 ansågs stammen tillräckligt livskraftig och homogen för att stamboken skulle stängas och 1975 blev rasen nationellt erkänd i dåvarande Tjeckoslovakien. 1983 erkändes rasen av den internationella hundorganisationen FCI.

Unik Slovenský hrubosrsty stavac

Unik Slovenský hrubosrsty stavac

Thai Bangakaev Dog är en asiatisk hundras. Det är en medelstor spets-typ hund. Bangkaew är en by som ligger i Bang Rakam District, Phitsanulok provinsen i de centrala delarna av Thailand. I det här distriktet, nära Yom floden, det finns ett kloster som heter Wat Bangkaew där man tror att Thai Bangkaew Dogs har sitt ursprung. Thai bangkaew dog är kompakt byggd och med en jämn gångart. Thai bangkaew dog är en vakthund som högljutt tillkännager ankomsten av alla besökare – vän eller främling. Det är inte en aggressiv ras, men kan vara reserverad mot främlingar och är mycket territoriell och skyddande speciellt mot andra hundar. Den behöver därför en tidig socialisering.  Thai bangkaew dog är en intelligent ras, men är oberoende och kan vara envis. Därför är det inte alltid lätt att träna. Undvik repetitiva uppgifter, den här hunden blir uttråkad snabbt.

Unik Thai Bangakaev Dog

Unik Thai Bangakaev Dog

Det blir spännande att se utvecklingen under året som kommer.

Mvh Seth Sjöbloms hundblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s