Lugna hunden med tryggt tryck


En duktig hundkunnig kvinna tipsade om vad hon gjorde för att hålla sin egen hund lugn under de skrämmande nyårssmällarna. Så jag tog reda på mer. Denna enkla lugnande linda kan göras själv med bara en bit tyg och kan göra nyår och påsk till något trevligare för alla, utan trauman som skadar hunden mentalt och sitter i långt efteråt. 

Lindan på instruktionsbilden – se längst ner – är utformad för att lugna din hund så att den inte får lust att springa iväg, att gå vilse eller rusar ut i trafiken. Du kan göra en själv eller så kan du köpa en liknande skapelse kallas Thundershirt som har samma lugnande effekter. Västen finns att köpa i flera zoobutiker på internet har jag sett.

thundershirt 2

Varför funkar ett yttre tryck mot oro?

Det mjuka, konstanta trycket har en lugnande effekt på de flesta hundar när de är oroliga, rädda eller överstimulerade. Förklaringen ligger i kopplingen mellan det sensomotoriska och det proprioceptiva systemet – att man helt enkelt vet var man har sina ben utan att man behöver titta på dem. Hunden tar ju också in information med alla sina sinnen, även genom huden. I huden ligger receptorer som förnimmer tryck, värk, värme och kyla. Tryck har en lugnande effekt på nervsystemet. Det konstanta lätta trycket ger en känsla av trygghet och säkerhet, medvetenhet om kroppens gränser och därför har det en lugnande effekt. Tänk bara på den geniala Temple Grandin och den lugnande ”kram-maskinen” hon uppfunnit. Hon använder för att både lugna sin nötboskap och sig själv för att lugnet hjälper hennes autism. Man lindar ju även spädbarn.

Hur gör man?

Sätt västen på hunden västen, lindan eller sjalen och kolla hur den reagerar! För komplicerade problem kan man också behöva använda ett träningsprogram.

Svep in hunden så här i en sjal eller ett brett elastiskt bandage, men inte för hårt:

svep

Kom ihåg detta till nästa smällhelvete! Prova även metoden innan dess, i situationer då hunden brukar visa stress, kanske vid bilresor?

Mvh redaktionen Seth Sjöbloms hundblogg

Ett svar till “Lugna hunden med tryggt tryck

  1. Ping: Vilja vägrar väst – somnar! | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s