Frågor till Seth – trött jakthund m.m


dog funderarVi har samlat lite frågor som Seth fått i mailen. Fler kan ta del av frågorna och svaren här.

Har ni själva en fråga så maila sethsjoblom@gmail.com

Fråga: Jag har införskaffat en Vorsteh som nu har blivit 18 månader. Har tränat in den för att jaga fågel. Han är duktig och jobbar väldigt bra på att ta upp fågel men efter ett par timmar på fjället så är han helt slut. Och dagen efter om jag ska ut igen då är han väldigt stel och kan gnälla lite när han går ur bädden och vill inte riktigt vara med. Har du Seth någon misstanke om vad det kan bero på? Berndt 60

Svar: Ja! Du måste se till att tanka upp honom med energi med jämna mellanrum i jakten, kanske varje halvtimme med. Det finns speciella energisnacks gjorda i fryst färskfoder som du kan ge. Pemmikan är en energirik proteinblandning – 6000 kcl/kg. Man ska ge hunden små bitar åt gången när den arbetar. Det blir inte så tungt i magen heller. Det finns recept på hemmagjord Pemmikan för hundar på nätet såväl som nätbutiker som säljer det.

Sen när jakten är klar så kan du vänta ca en 15 minuter då andhämtningen börjar att bli normal. Erbjud då vatten och en näve kokta makaroner eller köp ett speciellt pulver på en djuraffär för att återställa glykogendepåerna, med energi i kroppen. (Glykogen)

En hund som arbetat hårt, speciellt unghundar, får träningsvärk dagen efter och då blir det bara ett obehag att försöka att prestera dagen efter. Om det enbart vid dessa tillfällena som din hund är stel har den sannolikt fått träningsvärk – som egentligen är en bristning och blödning i musklerna och med glykogen kan du motverka detta.

Du kan också gärna massera hunden och stretcha försiktigt. Lycka till!

/Seth

Fråga: Läste om draghundar här och tänkte du kanske kan svara på hur man börjar träna sin valp bra för weightpulling? Något särskilt man ska tänka på? Det är en amstaff. S

Svar: Skaffa en vanlig sele och låt valpen dra något lätt som en handduk eller liknande som inte väger nånting, men valpen lär sig att ha något bakom sig och dra i en sele.
/Seth

Fråga: Jag har en fråga om foder. Våran hund matvägrar när vi ger den torrfoder. Vilket foder anser du att vi ska prova för att få den att äta. Ska vi fresta med något speciellt? Och den vägrar att äta fast vi har maten framme hela tiden. Med Vänlig Hälsning Oroliga hundägare

Svar: Först och främst kolla upp hunden hos veterinären så att den inte är sjuk. Sen så skall ni inte ha matskålen framme hela tiden, erbjud mat och ta sedan bort den. Rör i lite leverpastej i vattnet med torrfodret och gör maten intressantare. Och ni kan prova med färskfoder och gärna med vom i, det brukar alltid funka. Prova att lägga 1/3 färskfoder blandat med torrfodret. Eller övergå helt till (fryst) färskfoder? Hittas i djuraffären.
/Seth

Fråga: Vår hund är ett år. Det är en siberian husky tik. Hon har två sporrar på ena bakbenet! När vi är ute i skare så river hon sönder dem så det blöder. Vad kan man göra åt det? Vi vill gärna att hon är med oss ute på vintern och t.ex drar pulka med våra barn men då händer det här. Vi bor i Östersund så det är ingen snöbrist, så därför är det extra tråkigt. Tacksam för svar! Liselotte och Pär

Svar: Jag har sett samma problem på en valp och jag rekommenderar att du får sporrarna borttagna då dom två förmodligen är sammanväxta och då får du nog veterinären att ta sporren på det andra benet, det vore det bästa för din hund.
/Seth

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s