Seth om hundselar och tveksamhet till antidragselar


Jag är tveksam till antidragselar som VGW-västar och EasyWalk vid användning på dragiga hundar. Hundarna kan skadas om de inte redan kan gå fint. Den mångtusenåriga erfarenheten och kunskapen om lämpliga dragselar hos urbefolkningar och nutida utveckling har vänts på som en pannkaka – så att hunden istället straffas om den drar. Jag har så många gånger sett yttre skador hos hundarna som burit VGW, ibland med blödande sår. Antidragselarna är inte så snälla som man låtit göra gällande.

Efter min erfarenhet av draghundar, om hundars anatomi och det som är viktigt för hundarnas välmående är jag väldigt skeptisk mot antidragselar. VGW-selar och även EasyWalk som sitter trångt under armhålorna på hunden. Det sägs att VGW är lätta att ställa in. Men varför skadas hundarna då?
Förvånansvärt många har felsittande selar på sina hundar. Titta under hundens armhålor, där skaver det ofta och pälsen är avnött, ibland har det hunnit bli till skavsår eller öppna sår. En bra sele ska knappt kännas av hunden.

Självklart drar hunden mindre om det skaver och gör ont. VGW är en förkortning av ”Very Good Walking”. Ja, det blir lättare att promenera – för människan.

Detta ingen kritik mot personal som gått butiksutbildningar om vissa selar. Är något en storsäljare på marknaden har man inget direkt skäl att tveka på att det är bra. Ingen av oss vill medvetet skada en hund! 

Selar av typ VGW och EasyWalk

Om VGW  från leverantören: Det är inget träningsredskap. ”Om du går tillbaka till användning av halsband eller sele igen efter att du haft VGWBälte så kommer din hund att gå tillbaka till samma beteende som den tidigare haft.

-Varför då använda dem?

Konstruktionen och funktion: ”VGWBältets remmar är av mjukaste material för att inte skava eller på annat sätt skapa obehag för hunden. Att din hund får en rodnad är på grund av att remmen ligger nära frambenen och rör sig. Påverkan blir då självklar, men vi vill här betona att bältet inte ska ge skavsår. Om den gör det beror det med stor sannolikhet att bältet är smutsigt, vilket då gör att remmarna blir hårda. Remmen måste vara ren för att inte skava.”

-Det tror jag helt enkelt inte på eftersom selen är konstruerad för att sitta tajt och den kan skava oavsett. Selarna är inte baserade på vetenskaplig grund för hundarnas bästa.

Man ska också använda kopplet på båda sidor om hundens huvud för att undvika muskelförslitningar och det antas att hundar som gått i halsband är snedställda efter att ha dragits åt ett håll. Ja, om man inte kan gå fint med sin hund.

Först lydnad – sedan sele på promenaden

Det bästa är enligt mig att först lära hunden gå fint i halsband, om man har problem med koppeldrag. Sedan kan man välja en antidragsele som sitter perfekt men först då hunden lärt sig att lyssna på kommandon. VGW kan vara bra då hunden gör utfall eller försöker dra iväg dig till något spännande, då kan du stoppa hunden lättare, i övrigt skall hunden redan kunna gå fint.

Selars passform på hundens kropp viktigast vid användning för drag

Bli inte förvirrad av märken och olika tillverkare eller vad djuraffärspersonal pushar för. Ta gärna med en dragkunnig vän och hunden in och prova selar, med förhandskunskap om hur en skadefri sele ska sitta på din hunds kropp. Jag rekommenderar varmt Dragråttans information om passning av dragselar. Så ska selar sitta vid användning till drag.

Efter 300 draghundar har jag selat på och av tusentals gånger. Hundarna hade sina egna selen, precis som jag hade mina egna stövlar, eller så fick det ägnas en extra stund åt att anpassa och spänna på. Foto Seth Sjöblom i norra dalafjällen

Efter 300 draghundar har jag selat på och av tusentals gånger. Hundarna hade oftast sina egna selar, precis som jag hade mina egna stövlar i rätt storlek för att slippa skavsår. Foto Seth Sjöblom i norra dalafjällen.

– Med en varm önskan om lyckliga hundar med lyckliga ägare!

Mvh Seth Sjöblom, fd. förbundskapten
i Svenska Landslaget Draghundsport

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s