Kramar betyder bråk


Hundar kan reagera mer eller mindre starkt på när man kramas.

dog fight playVår rottweiller Gunvald hoppar alltid upp på oss när vi kramas. Han är upphetsad och ger sig inte. Seth har förklarat att för Gunvald gäller ”lugn i flocken” framför allt. Hundar som slåss kan ju ses i den här utmanande positionen mage mot mage, även i låtsasfajt. Och Gunvald tar sin uppgift i familjen på största allvar.

Etologen Per Jensen säger det samma (AB). ”När husse kramar matte kan hunden upp­fatta det som att de är aggressiva mot varandra. Nära kroppskontakt kan upp­­levas som hotfullt i hundvärlden och kan få hunden att reagera. Hunden är inte ”avundsjuk”, den försöker avvärja en konflikt.”

Gunvald är väldigt känslig för stämningar, tolkat på en hunds vis. När jag knappt kände Gunvald rusade han fram mellan oss när Seth retades med mig och jag surnat till. Då satte sig Gunvald mellan oss med ryggen mot mig och skällde upp på husse. Jag tyckte det var en helt underbar hund bara för att han ställde sig på min sida! Men husse fick alltså en åthutning för att inte han höll lugnt i flocken.

Vår lilla blandrashund Vilja kommer och ställer sig nedanför med viftande svans och trampande tassar när vi kramas. Som att kolla om det är nåt kul på gång, ska vi leka? En rottweiler har mer ursprunglig hund i sig än sällskapshundar, så hon kanske inte ser ett hot.

Hundar kan också känna svartsjuka särskilt om man gullar med den ena hunden och inte den andra eller ger en godsak. Sånt får man helt enkelt fördela jämt, som mellan barn. Men Gunvald är lite mer vaksam på att lillahunden inte får mer eftersom hon antagligen får det då hon är på oss mer.

En ny partner i soffan kan få hunden mellan sig och sin kära, för att hunden vill skydda matte/husse från den nya personen som den inte känner än. Den vaktar helt enkelt innan den känner sig säker. Eller är svartsjuk på att inkräktaren får uppmärksamheten.

Frid i flocken är ändå allt det handlar om – hundar vill ha balans.

Mvh Seth Sjöbloms blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s