Två personer sjuka i TBE – Göteborg


no-germs-300x300TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och som kan orsaka en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. Smittan kan påverka det centrala nervsystemet med gångsvårigheter, talrubbningar, koncentrations- eller minnesstörningar. Var tionde person får olika förlamningssymtom.

Symptom m.m TBE, Vårdguiden/1177 TBE-vaccination

Två personer TBE- smittade via fästingar i Sisjön, Göteborg/GP:
”Under hösten har det konstaterats att det finns fästingar i området kring sisjön i Göteborg som bär på smittan TBE. Än så länge är det två personer som insjuknat i smittan men det kan vara fler sim blivit smittade. Senaste fallet konstaterades i november och området kring Sisjön klassas nu som riskområde för TBE, enligt Smittskydd Västra Götaland”

Stor TBE-ökning enligt undersökning 2015: ”Under augusti i år anmäldes 83 TBE-fall, vilket kan jämföras med i snitt 56 fall under samma månad de senaste 10 åren. Den 31 augusti hade totalt 140 fall rapporterats in under året. De flesta fallen har som vanligt smittats i de östra delarna av landet, utmed Mälaren och Östersjön i Stockholms, Södermanlands och Uppsala län.
Eftersom fästingarna kommer att vara aktiva tills temperaturen sjunker under 5 grader är det fortsatt viktigt att tänka på att skydda sig mot dem när man vistas ute i naturen i riskområden.”

Kroppen måste självläka eftersom det inte finns någon medicin mot TBE om man väl har drabbats, men man kan få vård för de olika sjukdomstecknen som visar sig. Får man hjärn- eller hjärnhinneinflammation kan sjukhusvård bli nödvändigt.

Förebyggande: Vaccinationer anses ge gott skydd. Man kan också tänka på att bära heltäckande kläder ute i skog och mark, särskilt i riskområden. Människor är känsligare för smittan än hundar är. En genomsyn av kroppen, på både sig själv och hunden rekommenderas för desto bättre ju snabbare man får bort en fästing. Men!!

TBE överförs snabbt, Borrelia efter fler timmar

TBE-viruset lever i fästingens spottkörtel, och p.g.a det sker smittan snabbt, t.o.m inom en minut från det att det att fästingen bitit sig fast. Medan borrelia lever i fästingens tunntarm, så krävs en längre ”födotid” innan infektionen förflyttas från en fastbiten fästing till värddjuret,  till människan. Pga av det är Borreliasmittorisken inte så stor ifall man får bort fästingen inom 10 timmar. Om fästingen suttit fast i mer än 24 timmar finns det stor risk att Borrelia smittan överförts till människan. 

Kuriosa från vår blogg:
Hur kan fästingar ”hoppa på” så snabbt?

/Mvh Seth Sjöbloms hundblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s