Hundar och köldskador


Vi rekommenderar att man aldrig ska lämna sin hund ensam utanför en affär. Hundar kan drabbas av förfrysning då kroppsvävnad dör samt hypotermi – en mycket farlig sänkning av kroppstemperaturen.

Hundar och köldskador artikeln översatt och redigerad:
Det finns hundraser som klarar kallare väderlek, som polarhundraser. Även herde -och vallhundar och större hundraser är bättre rustade för kyla. De är inte immuna, men främst
bör rena sällskapshundar inte lämnas utomhus under längre tidsperioder på vintern – inte ens milda dagar. Mindre, yngre djur, sjuka djur och de som nyligen har flyttat till en kall miljö löper större risk för köldskador.

Helst ska man naturligtvis förebygga skador och obehag med både planering och hundtäcken som isolerar mot väta och kyla. Bäst är att de täcker magen, ljumskar och armhålor, där hundar har störst värmeförlust. Hundtäcken bör torkas inomhus inför nästa rastning, för att inte istället bidra till nedkylning. Ha med en dyna för hunden om ni ska vara stilla utomhus. Och du kan försöka vänja hunden vid tossor. Hur man kan gå tillväga med det finns under länken ovan.

dog-in-boots

Utstickande tunnare extremiteter; som öron, svans och tassar löper den största risken för köldskador. Inledningsvis känns förfrusna kroppsdelar kalla vid beröring och kan vara bleka. Efter uppvärmningen – som måste ske långsamt utan att tillföra hetta – känns den drabbade vävnaden varm och är röd. Öronen kan krulla ihop sig. Håravfall och skorpbildning kan utvecklas. Så småningom, om förfrysningen är allvarlig nog, kan den drabbade extremiteten ramla av. Resultat och svårighetsgrad av förfrysningsskador tar flera dagar att utröna.
Initial behandling innebär att man sakta värmer den påverkade vävnaden med ljummet vatten på en kompress. Se till att vattnet inte är för varmt! Gnugga aldrig den drabbade vävnaden, eftersom detta kan öka vävnadsskadan och skapa sår. Kontakta genast veterinär för medicinsk behandling.

Hypotermi betyder låg kroppstemperatur, som kan uppstå på grund av långvarig exponering för kallt väder. Djur med undernäring, hypotyreos, hjärtsjukdom, småhundar, mycket unga eller mycket gamla djur löper stor risk för hypotermi. I obehandlade fall kan organsvikt uppstå, som leder till döden.

Kliniska tecken på hypotermi kan vara allt från:
skakningar och frossa
blekt tandkött
dåligt allmäntillstånd
låg hjärtfrekvens
som kan sedan leda till koma och död.

Vid mild hypotermi då hunden skakar av köld är extern återuppvärmning vanligtvis allt som erfordras, som när vi själva blivit för kalla. Exempelvis placera djuret i ett varmt rum, täckt av en filt eller annat isolerande material. Men med tanke på hur allvarligt det kan bli kontakta veterinär.

Det finns ingen behandling som kan återupprätta blodflödet i förfrusen kroppsvävnad och det är vanligt med amputation av fingrar och tår hos människor med förfrysningsskador. En livslång ständig värk är vanlig, då värkpreparat inte når in i vävnad där blodflöde saknas.

Vintervarning – du skulle inte heller kunna hålla värmen
Precis som att:
Barfotatassar på het asfalt smärtar

I julstressen har hundarna det bäst hemma – och det som annars kan hända är inte värt risken.

Hundtjuvar och hundkamper – offren söks i parkeringshus och utanför butiker – när Seth hittade slaktade kamphundsoffer i parken.

/Sänder en varm vinterhälsning från hundcoachen Seth Sjöbloms blogg

8 svar till “Hundar och köldskador

  1. Ping: Så gör du om du ser en hund i en kall bil – så hjälper du en hund vid köldskador och förfrysning

  2. Ping: Hundar och köldskador |

  3. Ping: Så gör du om du ser en hund i en kall bil – så hjälper du en hund vid köldskador och förfrysning | Sveriges Sötaste hund

  4. Ping: Så gör du om du ser en hund i en kall bil – så hjälper du en hund vid köldskador och förfrysning |

  5. Ping: Livshotande köldskador hos hundar |

  6. Ping: Livshotande köldskador hos hundar | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  7. Ping: Ta in hunden eller lämna den hemma | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  8. Ping: Hundar och köldskador |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s