Seth lämnar ingen med bara ett träningsschema


Seth har aldrig lämnat en konsultation med hundägare och hund utan att verkligen se att hunden gjort ett enda synligt framsteg. Seth ger inte bara ett träningsschema och går ”när tiden är ute”. Seth kräver av sig själv att uppvisa något resultat efter 3-4 timmar.

Det går alltid att göra något litet eller stort ganska direkt om man förstått problemen och har lösningar

Beroende på svårighetsgrad av hundens problem så varierar så klart framgången. Men inget är utan hopp, innan det kommit till vägs ände. Helt blockerade och redan dödsdömda hundar behöver ju mer i det stora hela. Sommaren 2014 räddade Seths beteendeträning livet på flera hundar som andra utdömt till avlivning. Men ibland kan det ha varit förvånansvärt lätt att rädda dem när Seth påvisat och gett hjälp för de grundläggande problemen vid beteendeavvikelser, som ingen annan sett.  

Seth har alltid en plan – men flexibel

När Seth kommer till en konsultation har han som bas redan pratat med ägarna, intervjuat och ser ofta en bild framför sig om hur han ska börja nysta. Rätt ordning är jätteviktigt, för att bygga uppåt. Sedan flexibilitet under konsultationens gång, när mer tillkommer. 

Det kan finnas påförda beteenden, svåra trauman eller genetiska orsaker i botten. Men det finns inte en hund som Seth lämnat utan att ägarna fått lite hopp när i.a.f ett problem kunnat mildras, med förståelse för hundens beteende. Seth ser, även om inte hela hundens bakgrund är känd. Men alla hundar kan inte rehabiliteras eller ens habiliteras – alltså gå att kunna fungera i en strikt miljö, med sina bestående svagheter. 

Seth beteendetränar hundar, när lydnadsträning inte tar

När hundägare kontaktar Seth handlar det allra oftast inte längre om lydnadsträning. För ägarna har det gått längre och de behöver beteendeträning för att åstadkomma en beteendeförändring hos sin/a hundar.

Seth kan också effektiv lydnadsträning på snällt sätt – men det finns så många duktiga hundtränare som kan träna en hund, Seth är lugn vid att de gör sitt jobb för att hjälpa vid den typen av problem. 

Exempel på skillnaden mellan lydnads -eller beteendeproblem? På en valpkurs får man lära sig om grundlydnad för att livet ska kunna fungera. Att hunden ska kunna vara bland andra hundar, lära sig ett nej och grundkommandon som sitt, ligg, sitt/ligga kvar, komma på inkallning och passivitetsträning – att kunna vara lugn trots att den annars skulle t.ex vilja rusa upp och leka. Eller få den lugn efter aktivitet som hetsat upp den. Sådant som är grundviktigt som förberedelse inför ett bra liv ihop. 

Bra om man gjort det. Men lydnadsträng är ingen garanti heller. Funkar det inte så funkar det inte. Där kommer beteendebiten in. Hunden har ett bakomliggande problem som behöver tas upp i ljuset. Något som satt sig, av att ägarna inte fullt greppat läget. Det kan handla om konkurrens med andra djur eller barn i hemmet, som behöver tas tag i för att hunden ska veta sin plats, sin rang och inte sätta sig över andra, som att nafsa efter barnen. Eller dominera soffan eller matte.

Ägaren kan behöva bli omställd till hundens ledare. Inte behandla hunden som ett barn och ”snutta om och curla” för mycket. Hur ska en hunds självförtroende kunna växa då? Utan utmaningar och känslan av att själv ha lyckats – när ägaren är en allt för snar beskyddande backup? 

Sedan, som nämnt ovan kan hunden ha fått vissa beteenderubbningar som försvårar ett sunt hunduppförande. Att söka orsaken handlar aldrig om skuldbeläggande – utan om att från Seths sida på ett pedagogiskt sätt tydliggöra om vad hundar behöver för signaler och skapa logisk förståelse från sina människor för att bli trygga och en tvåsidig kommunikation uppnås. 

Man kan inte lyckas straffa någon till förändring – för alla gör så gott de kan! Och ingen är en sämre varelse för det inte gått klockrent rätt direkt!

Klockrent är ett sällan skådat ting

Klockrent är ett sällan skådat ting

Ger folk vanligtvis upp direkt när det strular med barnen, gjorde era föräldrar det? 

Att se framåt är en av Seth mest okuvliga egenskaper. Och han ger inte upp på långa vägar. Ta till Er det och anamma.

Seth är nog som en bästa vän vad gäller att få både människor och hundar att lyckas.

 

/Mvh Seth Sjöbloms bloggredaktör

Ett svar till “Seth lämnar ingen med bara ett träningsschema

  1. Ping: Fortsatt träning – en tidsmotivation | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s