Hundens slickande med saliv hjälper sårläkning


2014, ett år innan det här inlägget publicerade jag att Hundsaliv är inte decinficerande. Men jag skriver inte om det senaste inlägget här, utan det såg i sin helhet ut så här 2015: 

När djur slickar sår så är det inte det rent mekaniska slickandet som avlägsnar bakterier från såret – utan saliven som läker med sina kemiska funktioner.

Foto: Colourbox/ Vetenskap och hälsa

Foto: Colourbox/ Vetenskap och hälsa

Spott och slem är inte så förfärligt ny artikel i Vetenskap & hälsa /Lunds Universitet
”– Vita blodkroppar finns bland annat i munnens slemhinna och står för kroppens första försvarslinje mot smittämnen. Slemmet i munnen får de vita blodkropparna att kasta ut ett ”nät” som bakterier fångas i, förklarar Ole Sørensen från Avdelningen för infektionsmedicin vid Lunds universitet.”

Saliv som vapen mot infektioner 2013
”Djur slickar sina sår och det gör vi människor också – t.ex. om vi får sår på fingrarna. Och visst är det så att sår i munhålan brukar läka utan problem – trots att vi har en hel del bakterier i munnen. Forskarna ville veta om förklaringen fanns i saliven.”

Forskarna kunde 2013 visa att hudceller som kommer i kontakt med saliv börjar producera bakteriedödande peptider och att munslemhinnans celler, som ständigt är i kontakt med saliv, producerar dessa peptider i större mängder än vanliga hudceller. 

Detta skulle på sikt med mer forskning kunna minska antibiotikaandvändingen för svårbehandlade sår – vilket ju är jätteviktigt att hoppas på nu, med faran av antibiotikaresistenta bakterier.

Känner dock en viss personlig reservation mot hundforskningen eftersom de använde djurförsök och hundarna troligen tillfogades sår och infektioner? Samt att dessa djur hålls i en mycket mer steril miljö än lyckliga hundar. Våra hundar får i sig mycket mer spännande bakterier. Men det kanske stämmer, som en vän sa för 20 år sedan, att hundar är väldigt rena i munnen? Det sägs att deras saliv renar munnen på ca 10 minuter från bakterier. Expressen säger  att detta inte är sant.
/Forskningslänkar om hur det verkligen ligger till med detta bifogas dock inte.

Fotnot: Ett tips jag fått – att vid ögonvagel kan man gnida sitt eget spott i ögat på morgonen!

/Mvh Seths Sjöbloms bloggred. V

Ett svar till “Hundens slickande med saliv hjälper sårläkning

  1. Ping: Hundsaliv är inte desinficerande | Hundcoachen Seth Sjöblom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s